beats by dre cheap

Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

[IMG]http://i47.tinypic.com/3478byv.jpg[/IMG]

Do sada nismo pričali o čatnijima. Čatni (chutney) je nezaobilazan slatko-ljuti prilog u tradicionalnoj indijskoj, vedskoj kuhinji. Meni bez čatnija se smatra nepotpunim. Svojim okusom, daje kontrast i pojačava okus ostalih jela,a začini koji se koriste su poznati po tome da potiču probavu. , a servira se u malim količinama. Opisano je da čatni treba biti toliko ljut da se ne može jesti, a toliko sladak da mu se ne može odoljeti.

Postoje razni čatniji, kuhani, svježi, te čatniji od svežeg začinskog bilja. Čatniji se obično prave od većine voća, kokosa, mente, korijandera, suhog voća, tamarinda ili paradajza. Kuhani čatniji, poput džemova, mogu trajati duže, dok se svježi pripremaju na dnevnoj osnovi. Neka jela se ne sreviraju bez čatnija, ali o tome ću pisati jednom kada skuham i objavim te recepte.

Za početak priče o čatnijima, ovdje je recept za vrlo čest čatni od jabuka. Imam i dosta lošu fotografiju prošlogodišnjeg čatnija od šljiva sa kokosom (Alu bokara čatni), a planiram uskoro napraviti i čatni od jagoda (rasakara čatni) , svježi čatni od metvice (podina chutney) i čatni od kokosa (nariyal čatni).

SASTOJCI:
1 kg jabuka

200 gr šećera

1 i 1/2 kašike anisa

1 i 1/2 kašike kurkume

3 zdrobljena ili 5 čitavih čilija

2 štapića cimeta

5 klinčića

može se dodati i malo svježeg, ribanog đumbira

 malo maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Jabuke oprati, oguliti, odvojiti sredinu, izrezati na veće kocke (2x2 cm).

Na maslacu propržiti začine, od krupnijih prema sitnijim: prvo đumbir, pa čili, pa anis i cimet dok ne počnu mijenjati boju i puštati aromu. Ako vas peku oči od čilija to je dobar znak :).

Dodati jabuke i miješati 5 minuta ili dok jabuke ne počnu poprimati boju, to ovisi o vrsti jabuka. Poklopiti i ne miješati ako želite da jabuke zadrže oblik, a ako želite čatni poput džema, onda miješajte, možete jabuke i zgnječiti i ili promiskati štapnim mikserom.

Kada su jabuke omekšale, što bi trebalo biti nakon 15-ak minuta, dodajte šećer i kratko promješajte. Ako želite gušći čatni, pojačajte vatru i miješajte do željene gustine.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/05/2012 17:41