beats by dre cheap

Halva od jabuka ili nekog drugog voća (Phal ka halava)

Ova jednostavna metoda ukuhavanja voća sa šećerom koristi se u Indiji hiljadama godina. Ova se halva može napraviti u većim količinama, dobro zatvorena može se dugo održati u frižideru, a djeca je posebno vole. Osim jabuka, mogu se koristiti i druge vrste voća, zapravo sve one od kojih se prave džemovi.

[IMG]http://i49.tinypic.com/1zgvmvd.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

10 jabuka (oko 2 kg)

Od kilograma jabuka dobije se 8 ovakvih kugli kao na slici koje su promjera 5 cm)

2-3 kašike maslaca (ne ulja, da bi se poslije halva stegnula i mogla rezati)

300 grama šećera

150 gr grožđica

3 kašike badema narezanih na slitiće (ili sjeckanih oraha isl)

Grožđice i bademe možete izostaviti.

 Ova se halva može napraviti i bez šećera. Umjesto šećera, na 1 kg jabuka dodajte 8-10 datula ili hurmi, koje trebati sitno isjeckati ili samljeti. Takva halva nije tako prozirna, ali je jednako ukusna.

U halvu od jabuka, krušaka ili borovnica možete dodati cimet, dok se kardamom odlično slaže sa jagodama. Vanilija se lijepo slaže sa kajsijama i breskvama, tako da možete dodati još neki začin ako želite.

PRIPREMA:

[IMG]http://i47.tinypic.com/174s51.jpg[/IMG]

Jabuke oprati, oguliti, prepoloviti i odvojiti od košpica. Prema originalnom receptu, prepolovljene jabuke se stavljaju na zagrijan maslac i kada malo omekšaju, zgnječe se u kašu. Ja ih obično odmah narendam i koristim što veću posodu da bi brže isparavala tekućina.

Kada jabuke omekšaju i posmeđe, možete po potrebi dodati malo vode, kašiku ili dvije.

Jabuke treba stalno miješati, na umjerenoj vatri da ne zagore. Kada mislite da više ne mogu ukuhati, dodati šećer i miješati, jer šećer karamelizira.

Kada smjesa postane prozirna po rubovima i toliko gusta da se ne može miješati, sklonite sa vatre, dodajt grožđice i bademe i kuhajete potom još 3 minute.

Gotovu halvu prebacite na namašćen pladanj, i oblikujte u  kvadar debljine 2,5 cm. Kada se ohladi izrežite na kocke ili rombove, a možete je oblikovati i u kugle, kao na slici.

[IMG]http://i46.tinypic.com/33bznlu.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.tinypic.com/v8ij2s.jpg[/IMG]

 

Ovako izgleda bez šećera, sa hurmama:

 

[IMG]http://i49.tinypic.com/34t78jt.jpg[/IMG]

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
19/05/2012 16:12