beats by dre cheap

Kuglice sa mlijekom u prahu, medom i susamom

Male atomske, kalorijske bombe, pogodne za djecu i liječene od anoreksije :)

[IMG]http://i49.tinypic.com/2u4m26a.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

200 gr mlijeka u prahu

malo susama (recimo 3-4 kašike)

malo meda (ovisi o gustini meda, ali recimo da na ovu količinu treba oko 1 dl)

PRIPREMA:

Susam propržiti na suho, da počne rumeniti i puštati aromu, te ga nagnječiti oklagijom, da mu pukne opna, koja zadržava aromu.

Pomiješati susam i mlijeko u prahu i polako dodavati med i mijesiti dok ne dobijete smjesu koja se može oblikovati u kuglice.

Na kraju se kuglicem ogu uvaljati u susam.

 

Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava staranje. Takođe sadrži sezamolin i sezamin, lignane, koji služe snižavanju holesterola i krvnog pritiska, a povećavaju nivo vitamina E, a sezamin pored toga štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Pored svih ovih, susam ima brojna lekovita svojstva protiv  upala i bolova kod reumatidnog artritisa, ublažava grčeve kod astme, a prema istraživanjima je utvrđeno da sadrži fitosterol koji smanjuje količinu holesterola u krvi i smanjuje rizik od razvoja nekog oblika raka.
Što se tiče energetskog sadržaja  susama 100g iznosi oko 570kcal. Susam je odličan izvor bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena. Kada govorimo o bogatstvu vitaminima, ni tu ne stoji loše, jer on je izvrstan izvor tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
19/05/2012 15:34