beats by dre cheap

Biryani-zapečena riža sa povrćem i začinima

[IMG]http://i49.tinypic.com/25hmr2a.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

350 grama riže najbolje basmati ili neke druge dugozrne riže

1l vode

3 kašičice soli

3 kašike ulja ili maslaca

3 krompira, nasjeckana na kockice

200 grama svježe skuhanog graška

4 oguljena i sitno nasjeckana ili zgnječena paradajza

1 mrkva (po želji)

nasjeckani listovi peršuna ili korijandera

150 ml jogurta (ako nemate može i voda)

malo nasjeckanih lješnika ili badema

začini (možete ih i izostaviti, sve ili neke koje nemate ili vam se ne sviđaju)

1/4 kašičice šafrana u prahu

2 kašičice mljevenog korijandera

2 kašičice garam masale

2 kašičice ružine vodice

PRIPREMA:

Rižu oprati i procijediti. Staviti vodu da se kuha i kada proključadodati rižu i kada ponovo proključa, smanjiti vatru i kuhati poklopljeno dok ne omekša. AKo ostane viška vode, odliti kada je riža kuhana, što možete provjeriti između prstiju.

Dok se riža kuha, staviti šafran u malo toplog mlijeka. U drugoj poudi za kuhanje, na malo masla ili ulja, propržiti kratko začine (prvo asafetidu, pa korijander i garam masalu), dok ne puste aromu. Dodati krompir i pržiti ga dok malo ne počne rumeniti i lijepiti se. Dodati grašak, paradajz i pola listova peršuna i kuhati poklopljeno uz miješanje, dok povrće ne omekša. Doliti vode malo, po potrebi, ali da povrće ostane kašasto i gusto. Posoliti.

Staviti rernu da se grije na 200 stepeni.

Kada je riža gotova, umiješati so, jogurt, ružinu vodicu, mlijeko sa šafranom. Pažljivo sve izmiješati.

Namastiti tepsiju odgovarajuće veličine (procijeniti) i utisnuti i izravnati pola količine riže.

Preko toga ravnomjerno rasporediti povrće, pa drugu polovinu riže.

Zapeći u rerni, 15-20 minuta.

Ukrasiti sjeckanim lješnicima i listovima peršuna ili korijandera.

Servira se vruće, odlično se slaže sa salatama sa jogurtom.

NAPOMENA: Za potrebe slikanja, ovaj je biryani pečen u kalupima za muffine, ali se inače peče u običnoj tepsiji i reže na kocke. Ako se ne dodaje jogurt, ova riža bude rastresita i ne može se rezati, ali ništa manje nije ukusna.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
19/05/2012 15:21