beats by dre cheap

Popečci od slanutka

 [IMG]http://i47.tinypic.com/a5j98k.jpg[/IMG]

Slanutak-nahut-leblebije-chikpeas se namaču preko noći i potom kuhaju dok ne omekšaju, najbolje u ekspres loncu, sa neizostavnim listićima lovora, koji pomažu probavu mahunarki.

Ja obično skuham malo više slanutka u slanoj vodi i potom skladištim u teglama u frižideru. Tako mogu izdržati oko 7 dana, tokom kojih ih koristim za razna jela-salate isamostalna jela od slanutka, lazanje, variva-posebno od kupusa ili špinata, za namaze, umake ili ovakve popečke, koje možete oblikovati u burgere, ćevape ili kako vam već odgovara.

Slanutak je (posebno u kombinaciji sa žiraticama i/ili jogurtom) jedan od najvažnijih izvora kvalitetnih proteina za vegetarijance.

Za ovaj recept dovoljno je slanutak smaljeti u blenderu, ili ga nagnječiti gnječilicom za pire krompir. U smjesu dodati rendanu mrkvu, celer, listove peršuna, malo asafoetide i bibera, te pšenične mekinje ili integralno brašno da sve poveže. Pokušajte nekada dodati i malo kokos brašna, jako je ukusno.

Popečke možete peći u rerni (kao na slici, pečeni su u kalupu za muffine) ili u ulju. Kada su gotovi, jednako su ukusni ako se preliju umakom od paradajza ili sa jogurtom. Ako se samo ispeku u rerni, podsjećaju više na hljepčiće, zato preporučujem da ih se tople uvalja u paradajz sos sa origanom.

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
19/05/2012 15:02