beats by dre cheap

Kačori (Dal kaćauri-pogačice nadjevene lećom)

Odlična tradicionalna kombinacija proteina iz mahunarki i jogurta, sa brojnim začinima koji olakšavaju probavu.

Preukusno, a i djeca ih vole!

[IMG]http://i43.tinypic.com/2l5ic2.jpg[/IMG]

SASTOJCI: (za 12-20 pogačica)

TIJESTO:

300 grama bijelog brašna

100 grama integralnog brašna

100 gr rastopljenog maslaca

150 ml jogurta ili vode

1/4 kašičice soli

PUNJENJE:

150 grama leće, mung ili urad dala (namočiti preko noći)

 kašika maslaca, masla ili ulja

1/2 kašikice mljevenog kumina

1/2 kašikice mljevenog komorača/fennela

1 kašičica kurkume

listovi peršuna ili korijandera

2 kašike limunovog soka

1 i 1/2 kašičica soli

1/4 kašičice asafetide (ako imate)

može se dodati i 1 usitnjeni čili, malo anisa ili sino ribani đumbir

ulje za prženje

PRIPREMA:

leću koja se namakala, još jednom dobro operite i ocijedite. Sve začine sameljite u avanu.

Na zagrijanom maslacu propržite začine dok ne počnu puštati aromu, pa na njih dodajte leću/dal. Kuhajte sa malo vode dok ne omekša. Na kraju dodajte peršun, so i limunov sok. Ne počinjite sa punjenjem pogačica dok se punjenje malo ne ohladi.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so. Vrhovima prstiju utrljajte maslac i dodajte hladan jogurt dok ne umijesite meko, ali ne ljepljivo tijesto. Svi sastojci su hladni jer ovo treba biti prhko i hrskavo, a nikako dizano tijesto, zato tijesto ne bi trebalo stajati, a ako mora, onda ga ostavite u frižideru.

Tijesto razvaljajte u valjak, koji možete izrezati na jednake dijelove, kojih bi trebalo biti 12-20, ovisno o veličini pogačice.

Svaki dio oblikujte u kuglicu, razvaljajte je tanko na pouljenoj površini.

Na sredinu svako pogačice stavite punjenje i okolo tijestom oblikujte vrećicu (kao na slici). Po potrebi odstranite višak tijesta, a ostatak spljoštite u pogačicu.

[IMG]http://i40.tinypic.com/2hs68fb.jpg[/IMG]

[IMG]http://i43.tinypic.com/1ili6u.jpg[/IMG]

[IMG]http://i39.tinypic.com/34ffksy.jpg[/IMG]

Prže se na umjerenoj vatri sok ne porumene, a mogu se peći i u rerni.

Odlično se slažu sa jogurtom, salatama i supama.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/04/2012 21:07