beats by dre cheap

Burfi, Berfi, Barfi (Indijska karamela od ukuhanog mlijeka)

Ovaj se slatkiš priprema tako što se mlijeko kuha dok se ne zgusne. Vrijedan je svakog trenutka koji morate utrošiti na kuhanje!

Na perzijskom, riječ barf znači snijeg, od nje potiče naziv ovog kolača.

[IMG]http://i41.tinypic.com/dpg1hw.jpg[/IMG]

SASTOJCI (za 20 ak burfija):

2l mlijeka

100 grama šećera

malo maslaca (2 kašike, otprilike)

PRIPREMA (45-60 minuta)

[IMG]http://i42.tinypic.com/zu46xs.jpg[/IMG]

Ulijte mlijeko u veliku posudu debelog dna (npr. 2l mlijeka kuhajte u posudi od 3-5 litara, da ima prostora za ključanje). Kada mlijeko provrije, smanjite vatru tako da nastavi lagano ključati, ali da ne prelazi rub posude. Ispočetka možete miješati svakoh nekoliko minuta, grebući po dnu. Kako mlijeko ukuhava, miješajte stalno, tako da mlijeko ne zagori.

Mislit ćete kako se mlijeko nikada neće stisnuti, ali taj će trenutak doći potpuno iznenada, kada se mlijeko pretvori u gustu, vruću i ljepljivu smjesu. Tada miješajte još brže i jače, sve dok lopatica ne počne ostavljati trag i mislite da se više ne može stegnuti. tada dodajte šećer i maslac i kuhajte još nekoliko minuta. Sada više nemojte kuhati previše, jer vam šećer može izgoriti i da vam karamela postane zrnasta.

[IMG]http://i42.tinypic.com/t7jqsj.jpg[/IMG]

Dovoljno je da karamela bude gusta i kremasta, imajte na umu da je puna mliječnih masnoća i da će se zgusnuti tokom hlađenja.

U još vruću smjesu možete dodati arome: vaniliju, kardamom, kokos, orahe, bademe, lješnike...

Prebacite smjesu na površinu premazanu maslacem, to može biti staklena ili kamena radna ploča, ili tepsija okrenuta naopako (zbog lakšeg rezanja kasnije). Izravnajte barfi u kvadar debljine 2.5 cm i kada se ohladi, izrežite na kocke ili kvadre.

Ako dočeka sutra, čuva se u frižideru i do 7 dana (ali to je, vjerujte mi potpuno nemoguće :)

[IMG]http://i43.tinypic.com/2z5ip6o.jpg[/IMG]

Poklon za prijateljicu-domaća bombonijera sa burfijima, ladduima i nugatima :)

[IMG]http://i43.tinypic.com/2dbm906.jpg[/IMG]

Burfiji sa orasima i sandeši sa pistacijama i ružinom vodicom

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
05/04/2012 19:09