beats by dre cheap

Mala torta sa marelicama/kajsijama

Ovo je prilično jednostavna i brza torta, koju je moj muž danas dobio za rođendan :)

[IMG]http://i44.tinypic.com/15hfmlc.jpg[/IMG]

Torta je zapravo varijacija na temu dosadašnjih kolača, krema i kora :), ništa novo, samo drugačije izgleda.

SASTOJCI:

(Koristila sam mali kalup srce veličine nekih 25 cm, tako da morate prilagoditi količinu. )

KORA

2 čaše brašna

1 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

1 i 1/2 čaše šećera

2x prašak za pecivo, 2x vanilija

1-2 kašike keroba, rastopljenog u malo tople vode

KREMA:

2 kesice pudinga od vanilije

1/2 litre mlijeka

50 grama maslaca

100-200 grama šećera

VOĆE:

Koristila sam marelice iz konzerve (one u kompotu) ali to stvarno ne preporučujem, jer su konzerve vrlo vrlo nezdrave, a naravno i konzervansi. Najbolje je voće kratko prokuhati sa malo šećera i vode i tako dobiti kompot. Trebalo mi je 450 gr marelica ( neto masa 800 gr).

3 kesice šlaga

PRIPREMA:

Uključiti rernu da se grije na 200 stepeni. Izrezati papir za pečenje u obliku dan tepsije, koja bi trebalo da bude dovoljno duboka da dobijete tijesto visoko 3-4 cm (1,5-2cm pri izlijevanju, prije nego naraste), tako da ga možete prerezati na 2 dijela.

Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto (brašno, šećer, prašak, vanilija), pa im dodati i ove mokre (kerob, ulje, jogurt). Dobro umiksati, najbolje je mikserom. Izliti pažljivo u tepsiju/kalup i izravnati. Koru treba peći sve dok ne primjetite da se malo odvaja od rubova tepsije, na sredini se pojavljuju sitne pukotine, a kada je bocnete nožem ili čačkalicom, na njima ne ostaje tijesto.

Dok se kora peče, staviti 2/3 mlijeka da prokuhaju. U ostatak mlijeka umutiti puding i šećer. Kada mlijeko ključa, skloniti sa vatre i umiješati puding smjesu. Vratiti na vatru i uz stalno miješanje, kuhati par minuta. Najbolje je miksati mikserom.

Koru potpuno ohladiti (dobro dođu trenutni minusi, pa se možete pomoći sa balkon-frižiderom/frizom :).

Kada je puding napola ohlađen, još malo topao, umiksati maslac.

Koru razrezati na 2 jednaka dijela i gornji dio staviti na dno tacne za serviranje (ili čega već :). Natopiti obilno kompotom i po tome složiti polovine marelica. Preko toga nanijeti kremu.

Krema se ne smije potpuno ohladiti, jer će se stvrdnuti. Pošto nemam pravi kalup za torte, koristim se folijom, koju smotam oko torte.

Na kremu staviti drugu koru, ali tako da onaj potpuno ravni dio (dno) dođe gore. Opet natopiti kompotom.

Kada se sve stegne, nakon par sati na hladnom, tortu ukrasiti šlagom i preostalim marelicama.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/02/2012 16:42