beats by dre cheap

Damodar sabđi (subjee)-varivo od raznog povrća

U Indiji se riječ subjee (sabđi) odnosi i na povrće i na sva jela od povrća. Ima nebrojeno načina kuhanja, kombinovanja povrća i začina.  Ova variva-gusta, kašasta ili rijetka se obično serviraju topla, sa čapatijima (pogačicama), rižom i raznim prilozima kao što su čatni (chutney), salate i slično...

[IMG]http://i41.tinypic.com/aufd41.jpg[/IMG]

SASTOJCI (za 4 osobe, glavno jelo)

500 gr krompira

2-3 mrkve

200 grama graška

200 grama mahuna (boranije)

1  srednji karfiol

2-3 dl vrhnja (pavlake)

50 grama oraha, mljevenih

1-2 dl paradajz sosa

začini: kurkuma, so, biber

PRIPREMA:

Sve povrće oprati: Mrkve izrezati na štapiće, karfiol razdvojiti na cvjetove, mahune na komade dužine 3-4 cm, krpomir na kocke od 2-3 cm.

U lonac u koji može stati sve povrće, staviti vode na dno, dovoljno je 2-3 cm vode. Prvo staviti da se kuhaju mrkva i mahune, nakon jedno 5 minuta dodati grašak i još nakon 5 karfiol. Sve kuhati poklopljeno i paziti da na dnu uvijek bude malo vode, ali ne previše, jer povrće će pustiti svoju vodu.

Krompir ispeći u rerni ili u dubokom ulju.

Kada je povrće gotovo, dodati krompir i sve posoliti.

U zasebnoj posudi pomiješati vrhnje, paradajz sos, orahe i malo šećera se može dodati. Dadati biber i kurkumu i sve zagrijati uz stalno miješanj, dok se ne sjedini.

Pomiješati sa povrćem i dodati još vode ili vrhnja ako želite čorbastije varivo.

Može se ukrasiti listovima peršuna ili korijandera.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
24/11/2011 20:10