beats by dre cheap

Ljetna riža s a povrćem i začinima

Iako je ljeto već prošlo (šmrc), žao mi da ovaj recept čeka do sljedećeg ljeta, a navedeno se povrće još može pronaći.

[IMG]http://i40.tinypic.com/awc9w.jpg[/IMG]

SASTOJCI: (za 2 osobe ,ako je glavno jelo, a za 4 kao prilog)

1 mrkva

1 tikvica

1 crvena paprika

1 paradajz, oguljen (uz pomoć vrele vode) i izrezan na kockice

Može se staviti i korijen celera, karfiol, krompir, patlidžan, komorač (korijen))

1-2 čaša riže +dvostruka količina vrele vode

začini: kumin ili kim, fennel (komorač), korijander, kurkuma (sve može i ne mora, po želji i mogućnostima)

2 kašike maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Povrće oprati i isjeckati na kockice slične veličine. Mrkva se može ostrugati, a osim krompira i celera, ostalo povrće nije neophodno guliti.

Rižu oprati i ocijediti što bolje.

Staviti vodu da se grije u jednoj posudi.

U drugoj posudi, otopiti maslac i propržiti začine, od većih ka manjima, a praškaste dodati na kraju kuhanja.

Začine ne treba pržiti dugo, čim puste miris, to je to.

Potom dodati mrkvu, propržiti malo, pa papriku, pa tikvicu.

Kada je sve povrće malo proprženo i počinje hvatati zlatnu koricu i malo se lijepiti, dodati rižu. Kratko propržiti i zaliti sa dvostrukom količinom vruće vode.

Čim proključa, smanjiti vatru na srednje (tek toliko da lagano kuha) poklopiti i kuhati 15 minuta.

Provjeriti par puta ima li dovoljno vode, ako ne-dosuti, ne miješati.

Provjeriti jedno zrno riže među prstima, ako je kuhano-jelo je gotovo.

Dodati kurkumu, korijander i so, promiješati lagano viljuškom i posuti listićima peršuna prije serviranja.
Servira se vruće, lijepo se slaže sa jogurtom.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
24/11/2011 19:58