beats by dre cheap

Tempura ražnjići

Svaki zalogaj-novi okus, novo iznenađenje.

[IMG]http://i53.tinypic.com/2dryzph.jpg[/IMG]

Tempura je japanski naziv za jelo koje se uvalja u tijesto pomiješano sa vodom i potom prži. U Indiji se porvće pohovano u smjesi od slanutkovog brašna i začina naziva pakaura (i taj ću recept valjda uskoro objaviti :). Ovo su zapravo pakore od više vrsta različitog povrća (i sira npr.), tako da je svaki zalogaj iznenađenje. Idealno jelo za zabave, švedske stolove, rođendane i slične prigode.

SASTOJCI:

povrće po želji: patlidžan, paprika, tikvica, karfiol...

može i sir pogodan za pečenje (panir, haloumi, a u Sarajevu ga pravi i proizvođač Dedić :)

5 kašika brašna od slanutka (u Sarajevu ima za kupiti u radnji Condimento, -1 sprat BBI centar)

ako nemate može i neko drugo brašno, ali upija više masnoće,a nema baš proteina u sebi

1 kašika čurukota (kalonji seeds), ako nemate može i susam, ali ove sjemenke su jako ljekovite, a daju poseban okus.

od začina možete dodati i chilli u prahu, biber, kumin u prahu...

malo soli

ulje za prženje

štapići za ražnjiće

PRIPREMA:


Povrće oprati, oguliti. Tikvice i patlidžane ne trebate guliti.

Izrezati na jednake kocke, cvjetove...

Nanizati na štapiće za ražnjiće.

[IMG]http://i56.tinypic.com/jz7in9.jpg[/IMG]

U nekoj plitkoj posudi pomiješati brašno, sjemenke i so. Gusptoća tijesta treba da bude kao za palačinke.

Ugrijati ulje. Uvaljati ražnjiće u smjesu i pržiti sa svih strana.

[IMG]http://i54.tinypic.com/111m0so.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.tinypic.com/2u9gvia.jpg[/IMG]

Ocijediti na salveti prije serviranja. Štapiće na kraju možete i izvući, ali je šteta, jer je baš zanimljivo jesti na ovakav način.

[IMG]http://i55.tinypic.com/2qi5u1k.jpg[/IMG]

Više o ljekovitim svojstiva čurekota na : http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/proizvodi/crni-kumin/

 

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/10/2011 22:51