beats by dre cheap

Patlidžani punjeni bademima i začinima(Badaam bhara baigan)

Ovo je recept iz poznate kuharice "The art of indian vegetarian cooking, koju je napisala Yamuna devi. Jedna od mojih kulinarskih ambicija je da postepeno naučim kuhati sva jela iz ove kuharice.

[IMG]http://i54.tinypic.com/5ead7q.jpg[/IMG]

Navedeni recept je opisan na sljedeći način: Patlidžani potiču iz Indije i tamo se pripremaju sna sve moguće načine. U ovom slučaju se maleni patlidžani (veliki poput ovećih jaja) prepolove, ispune začinima i peku dok ne postanu meki poput maslaca.

SASTOJCI:

12 malih patližana, što manjih to bolje. Ja sam na Ciglanama pronašla patlidžane dužine nekih 8cm, što su prilično mali patlidžani kod nas. Napravila sam ih 6 sa ovom mjerom badema i začina.

3 kašike mljevenih badema (može i malo više)

po jedna kašičica: mljevenog korijandera, kumina, kurkume, bibera (ako imate kajenskog)

1/4 kašičice asafoetide

malo soli

sok od pola limuna (originalno limete)

malo ulja ili gheeja (prečišćenog maslaca)

peršun ili korijander list za ukrašavanje

konac za kuhanje

2 kruga đumbira, veličine novčića, oguljena.

PRIPREMA:

Patlidžane oprati.

Samljeti bademe sa začinima, uz dodatak limunovog/limtinog soka, napraviti pastu.

Patlidžane ne gliti niti odstranjivati vrh.

Prerezeati ih na pola, do tog vrha, tako da ipak ostane par centimetara neprerezanih.

Ispuniti pastom i ponovo zatvoriti.

Povezati koncem.

Ugrijati ulje, na koje smo dodali đumbir.

Peći na srednje jakoj vatri, sa svih strana, dok ne počnu rumeniti, za to treba nekih 7-8 minuta)

Smanjiti vatru i polako peći sa svih strana, uz pažljivo okretanje, dok potpuno ne omekšaju (oko 20 minuta).

Pažljivo ih izvaditi i ocijediti na salveti. Sva masnoća će ostati vani, zbog kore. Odstraniti konac.

Idealno se slažu sa običnom bijelom rižom i jogurtom.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/10/2011 22:35