beats by dre cheap

Knedle sa šljivama bez jaja

[IMG]http://i55.tinypic.com/m0rk8.jpg[/IMG]

Imala sam jednu bolju sliku ovih knedli, ali je greškom izbrisana. Stoga, dok ne skuham i uslikam neke atraktivnije knedle, vjerujte mi na riječ da je ovo divan jesenji desert.

SASTOJCI:

1 kg krompira

200-300 grama bijelog brašna

500 gr šljiva (oprati, očistiti od košpica)

200-300 grama šećera

1-2 kašika ulja

1 kašičica soli

200 grama prezla (po mogućnosti domaćeg, domaći kruh izrezati na ploške ili kocke, prosušiti u rerni dok ne počne rumeniti i samljeti)

PRIPREMA:

Krompir skuhati. Ako je riječ o manjim krompirima, može i u ljusci. Ako žurite krompir ogulite i izrežete na manje ploške, jako brzo se skuha. Idealno je taj dan imati pire krompir ili njoke za ručak :)

Dok se krompir kuha, očistiti šljive.

Ja praktikujem da svaku šljivu napunim šećerom i dobro zatvorim. Šećer možete slobodno pomiješati sa vanilijom u nekom obliku koji imate ili inače koristite: vanilin šećer, prava mahuna vanilije, ekstrakt vanilije...

Kada je krompir mekan (ako nož prolazi kroz njega), ocijedite ga i istresete na radnu ploču da se ohladi.

Kad je mlak, ne hladan, izgnječite ga gnječilicom za krompir. Onda polako dodajete brašno i mijesti dok ne dobijete glatko tijesto.

Stavite 2 l vode sa  kašičicom soli da proključa za to vrijeme, dok oblikujete knedle..

 Tu vam baš ne mogu pomoći, jer ako dodate previše brašna, dobit ćete krušne knedle, tvrde i žilave, a ako ne dodate dovoljno, lijepit će se priliko oblikovanja i raspadati za vrijeme kuhanja.

Da bi knedle bile iste, možete tijesto razvaljati u valjak i izrezati na jednake dijelove.

Pokvasite ruke i u dlanovia napravite deblje krugove promjera nekih 5-6 cm. Onda u njih stavite šljivu i pažljivo zatvorite. Onda još malo oblikujete rukama, dok ne dobijete glatku loptu. Tijesta oko šljive bi trebalo biti oko 1 cm debljine sa svih strana.

Kada oblikujete 10-ak knedli, pažljivo ih ubacite u kipuću vodu i povremeno, lagano promiješate. Kada isplivaju, neka se kuhaju još par minuta. Ako budete pravili puno knedli odjednom, rizikujete da se zalijepe za podlogu, ali možete ih staviti na pobrašnjenu podlogu.

Za to vrijeme, u nekoj dubljoj tepsiji, na malo ulja propržite prezl dok ne porumeni. Ja poslije prženja dodam i i malo šećera, mada se ne mora.

Knedle vadite iz vode šupljikavom kutlačom i uvaljate u topao prezl. Jedan moj prijatelj kada nema prezla koristi mljeveni keks, koji ne prži.

Umjesto šljiva mogu se koristiti i višnje, jagode, breskve...a od istog ovog tijesta se prave i njoke.

Jedan detalj: Jako sam voljela knedle koje je pravila moja rahmetli mama. Nakon njenog odlaska, pospremajući njen stan i frižider, sestra i ja smo pronašle zamrznute šljive, koje su tu bile tako da mi može knedle pripremiti u bilo koje doba godine...Trebam li vam reći kako sam se tada osjećala? Knedle me uvijek na nju podsjećaju i ovaj recept je zapravo njen.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/10/2011 22:11