beats by dre cheap

Panir tamatar malai (kremasti paradajz sa panir sirom i začinima)

Uz pretpostavku da imate panir (http://vegge.blogger.ba/arhiva/2010/01/06/2399031), uz malo paradajza (koji se zove tamatar na hindiju) i malo vrhnja (malai), dobit ćete brz, ukusan i hranjiv ljetni obrok.

[IMG]http://i51.tinypic.com/f57qbq.jpg[/IMG]

Panir sir, ako što sam već ranije pisala, se razlikuje od običnog mladog sira po tome što se ne raspada i ne topi prilikom izlaganja visokim temperaturama. Na zapadu se ima kupiti sličan sir, čini mi se da se zove Haloumi. U svakom slučaj, panir je toliko zdrav, toliko bogat proteinima, da bismo ga trebali napraviti na sedmičnoj osnovi od domaćeg mlijeka i koristiti za razna slatka i slana jela.

SASTOJCI za 4 osobe

300 grama mekog (ne previše ocijeđenog) panira

6 srednje velikih paradajza

2 kašike ulja ili malo maslaca

malo rimskog kumina (ne kima), u egzotičnim radnjama se prodaje pod nazivom jeera

1 kašičica kurkume

malo soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike vrhnja/pavlake (možete i izostaviti)

nasjeckani listovi peršuna ili korijandera

PRIPREMA:

Paradajz opati i nasjeckati na krupnije kocke.

Sir izrezati na kocke slične veličine kao i paradajz. Možete ga i rukama izlomiti.

Na ugrijanom ulju propržiti kumin (30 ak sekundi, samo da počne tamniti).

Na slici možete vidjeti  i sitne crne loptice, to su sjemenke gorušice, ne idu po originalnom receptu, al sam ja malo eksperimentisala. Njih sam do pucketanja pržila prije nego sam dodala kumin.

Pustiti da se paradajz kuha (otklopljeno), uz pažljivo miješanje.

Kada je skuhan (ovisi o vašem ukusu koliko ga kuhanog želite), dodati sir, kurkumu, biber i kuhati još par minuta da se okusi prožmu.

Na kraju posoliti, dodati listove peršuna i vrhnje.

Količinu sira možete i prepoloviti, a umjesto njega dodati kuhani grašaki ili karfiol, a ukusno je i sa prženim karfiolom,ali onda to nije lagano ljetno jelo :)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
24/08/2011 14:21