beats by dre cheap

Sladoled (bez jaja)

[IMG]http://i56.tinypic.com/2por42s.jpg[/IMG]

Na internetu možete pronaći recepte za veganske sladolede koji se uglavnom sastoje od voća miksanog sa malo sojinog mlijeka. Ovo je sladoled baziran na mliječnim proizvodima, tj. sladoled za lakto vgetarijance i ostale. Dobar je i svima onima koji su alergični na jaja ili ih izbjegavaju zbog velike količine holesterola. Ovaj se sladoled može napraviti tako da bude manje kaloričan, ako se koristi šlag koji se razmućuje sa vodom i nemasni jogurt, te med kao zaslađivač. U svakom slučaju uvijek možete zamrznuti gusti jogurt sa miksanim voćem koji možete zasladiti datulama/hurmama ili grožđicama.

Ovakav sladoled se priprema za 5-10 minuta i pruža vam neograničene mogućnosti kombiniranja okusa. 2 litra ovakvog sladoleda koštaju oko 5 KM (2,5 eura). Kugla sladoleda obično košta oko 1 KM (0,5 eur), dok kutije od po pola litra sladoleda punog konzervansa i čega sve ne koštaju najmanje 5 KM, pa vi recite da li se isplati pokušati ili ne...

SASTOJCI:
500 ml šlaga u tetrapaku (pogodnog za vegetarijance, kod nas je to recimo Meggle ili Šlag hit od Podravke) ili 3 kesice šlaga u kesicama (opet je dobar Šlag hit ili Vispakov šlag)

900-1000 ml čvrstog jogurta ( navodim 900 ml, jer je takvo pakovanje ovog koji ja kupujem)

Ako želite kremast sladoled, jogurt bi trebalo preko noći procijediti na gazu, ali ne mora

300-500 grama šećera, poželjno u prahu...a može i med ili bilo šta čime zaslađujete

voće, začini, arome...

PRIPREMA:

Smiskati šlag prema uputstvu, dodati jogurt, šećer i opet dobro promiksati.

Razdijeliti u kutije (koje imaju poklopce) ili kalupe za sladoled na štapiću, umiješati arome i zamrznuti.

Izvaditi iz zamrzivača 5 minuta prije serviranja.

Što se okusa tiče, tu stvarno nema granica:

VANILIJA: dodate unutrašnjost mahune vanilije, aromu vanilije ili vanilin šećer ...te malo kurkume za žutu boju

KEROB: kerob razmutite u malo vode i pomiješate. Ako koristite kakao, ubacite kakao, kraš ekspres, rendanu čokoladu li šta već imate pri ruci

VOĆE: bilo koje voće (može gotovo sve voće), smiksate, propasirate (ako treba) i umiješate. Možete u principu zamrznuti samo voće, ne treba vam ovaj mliječni dio. Jako je dobar takav sladoled od lubenice.

Pored ovih možete napraviti bilo kakav drugi sladoled: kokos, karamel (karamelizirati šećer, prosuti na ravnu površinu i kad se ohladi samljeti i dodati u sladoled), pistacije, orasi, lješnici, kikiriki...

Što se začina tiče, probajte sladoled od šafrana (šafran namočiti u vrlo malo toplog mlijeka, pa to mlijeko pomiješati sa smjesom), kardamoma sa pistacijama, cimeta sa višnjama, sladoled od mente...a čitala sam da je sladoled od lavande velika delikatesa, ali nisam pokušavala.

Sladoled možete posuti svježim voćem, raznim preljevima, mljevenim arašidima ili keksom. Ako vam je ostalo viška od glazure za torte s kerobom u zamrzivaču, sada je vrijeme da je iskoristite :)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
16/07/2011 23:30