beats by dre cheap

Malpuri (slatke krofnice u voćnom jogurtu)

Ovo jelo, iako je porijeklom iz Indije, nema egzotičnih sastojaka. Riječ je o ljetnom desertu koji se brzo pravi, dekorativno izgleda i njegova najveća prednost je što voć ostaje termički neobrađeno. Što se bijelog brašna i šećera u receptu tiče, ovdje je riječ o neponovljivim gurmanskim užicima, zbog koji se pravila o zdravoj prehrani brzo zaboravljaju :). Zbog potreba slikanja su ovdje servirane samo 3 krofnice, ali najbolje ih je servirati u velikim zdjelama :).

[IMG]http://i56.tinypic.com/1zn32ud.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

300 grama bijelog brašna

100-150 grama bijelog šećera

pola kesice praška za pecivo

malo hladnog mlijeka (otprilike do 2 dl)

ulje za prženje

pola litre jogurta

šećera po želji

500 gr voća po želji (najbolje idu jagode, maline, kupine, borovnice, breskve)

U tijesto se mogu dodati i začini: vanilija, cimet, kardamom, anis i slično...Često kombinujem cimet sa breskvama i malinama, a kardamom sa jagodama).

PRIPREMA:

Pomiješati brašno, šećer i prašak.

Uz postepeno dosipanje, mlijeka umijesiti gusto tijesto (tako da ne kapa sa kašike, ali ne gusto kao za kruh).

Na zagrijanom ulju, uz pomoć 2 male kašike, peći krofnice, veličine zalogaja. Ulje treba biti vruće, ali ne pretjerano, tako da se krofnice ispeku i iznutra.

Krofnice izvaditi na papirnu salvetu.

Ispecite cijelu količinu krofnica odmah i pomiješajte ih sa voćnim jogurtom 10-30 minuta prije serviranja.

Pomiješajte voće, šećer i jogurt i čuvajte u frižideru. Smjesu možete smiksati, a možete zadržati i komade voća, prema želji.

Ja sam maline (na slici) propasirala, da one male košpice ne bi iritirale pojedine degustatore :).

Neko voli da krofne ostanu hrskavije, sok se nekima sviđaju potpuno natopljene. Meni su najdraže srednje natopljene, gdje se ponegdje osjeti i tvrdoća krofne, ponegdje mekoća, poneki komadić voća...

Ukratko, ovo je prava ljetna simfonija okusa, kojoj je nemoguće odoljeti.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
29/06/2011 21:56