beats by dre cheap

Kupus sa heljdom

Trenutno najveći hit kod mog mlađeg sina :)

[IMG]http://i54.tinypic.com/2aag9s4.jpg[/IMG]

Iako je jako zdrava, nisam baš često konzumirala heljdu, dok mi na pamet nije palo da bih je mogla iskombinovati sa jakim, a vrlo mi dragim okusom kupusa. Tako se dobije zasitno i vrlo ukusno varivo, varijacija na ranije objavljen recept, koje se uz malo jogurta i neko integralno pecivo pretvara u cjelovit i zasitan obrok.

SASTOJCI (za 4 osobe) (ili 2 proždrljive:) (ili za 2 dana:):

1 srednje velika glavica kupusa

2 mrkve (pošto ne koristim vegetu, u većini mojih recepata naći ćete svježu mrkvu, peršun, celer)

150-200 gr heljde

malo paradajz sosa ili 1 svjež paradajz

po 1 kašičica kurkume, fennela (komorač) i kumina ili kima

PRIPREMA:
Heljdu (opranu dan ranije i posušenu), propržiti dok ne počne mirisati. Preliti sa dvostrukom količinom vode i kuhati.

Na malo ulja propržiti prvo fennel, pa odmah zatim i kim. Dodati kockice mrkve.

Kad mrkva počne rumeniti, dodati kupus isjeckan na kocke.

Miješati, dinstati a kad se počne lijepiti i listovi dobijati smeđu boju, smanjiti vatru i poklopiti.

Ako je potrebno dolijevati po malo vode, samo da prekrije dno, tako da e kupus uglavnom kuha na pari.

Kupus i heljda će se skuhati u otprilike isto vrijeme.

Pomiješati, dodati kurkumu, so, paradajz.

Može se dodati i malo vrhnja za kuhanje, ako želite kremasto varivo.

HELJDA: Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i načina korištenja svrstavamo je u žitarice iako prema botaničkoj pripadnosti spada u porodicu Polygonaceae. Kod nas se koriste sinonimi za heljdu; hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda. Oljušteno zrno sadrži oko 80 % škroba, 10 – 15 % bjelančevina, 1 – 2 % sirovih vlakana, 2 – 3 % masti i 1 – 2% mineralnih tvari; željezo, fosfor i jod te povećan sadržaj B1 i B2 vitamina. Zrno se nakon ljuštenja može izravno koristiti za juhu, hajdinu kašu, a nakon mljevenja kao brašno za gibanicu, žgance, pogačice, torte i dr. Obzirom da ne sadrži ljepak gluten (kao prave žitarice) koristi se kod problema sa Celijakijom. Od 100 kg zrna heljde može se dobiti 60 – 75 kg tamnog brašna. Zeleni listovi i cvijet heljde mogu se koristiti kao izvor rutina, glikozida koji se upotrebljava u medicini kao ljekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišen tlak), reumatizam i dijabetes, dok čaj od heljde pomaže kod oporavka od zračenja i kemoterapije.

Ljekovito djelovanje

U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče ponajprije poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U pučkoj medicini heljda se rabi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja u liječenju:
-bolesti krvnih žila (proširenje vena, ovapnjenje žila, pucanje kapilara, i razna krvarenja kapilara), 
- slabe memorije (poglavito kod starijih osoba, hrana za mozak), 
- reumatizma, glaukoma, dijabetesa, 
- danas medicina rabi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog tlaka, 
- znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki tlak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila), 
- osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile .

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
29/06/2011 21:24