beats by dre cheap

Tikvice punjene ječmom ili heljdom

[IMG]http://i52.tinypic.com/30vygb5.jpg[/IMG]

SASTOJCI  (za 4 osobe)

3-4 veće tikvice

200 grama ječma ili heljde

1 mrkva

malo maslinovog ulja

1 mala kašika ili prstohvat sjemenki komorača/fennela

Za ukras:malo drobljenih oraha, sjeckani peršun, malo vrhnja i paradajz sos. Ovo dvoje možete izostaviti u zdravijim varijantama, ali mi je odgovaralo za slikanje :)

PRIPREMA:

Ječam ili heljdu po mogućnosti oprati i namočiti noć prije ili barem jutro prije kuhanja. To znatno skraćuje vrijeme kuhanja.

Skuhati u dosta vode dok ne omekša, ocijediti.

Dok se kuha, tivice dobro oprati i neoguljene izrezati na komade veličine 10-ak centimetara.

Komade prepoloviti i kašikom očistiti od sjemenki.

Dobijenu pulpu ne bacati, nego izrezati na kocke.

Tikvice posoliti i okrenuti sa udubljenjem prema dole.

Uklljučiti rernu na 220 stepeni.

Mrkvu krupno izrendati ili isjeckati na sitne kocke.

Na malo maslinovog ulja propržiti fennel.

Dodati mrkvu i kad počne rumeniti, dodati i kockice tikvice.

Miješati i kad malo omekša, dodati 1 kašiku paradajz sosa.

Kada je sva voda ukuhala, umiješati ječam i posoliti.

Tikvice dobro posušiti i premazati maslinovim uljem.

Složiti na neprijanjajuću tepsiju ili na papir za pečenje.

Napuniti nadjevom i peći na 220 stepeni dok tikvice ne omekšaju.

Prije serviranja posuti sa drobljenim orasima ili lješnicima i listovima peršuna.

Može se servirati i na malo šalše ili paradajz sosa, te sa malo vrhnja ili jogurta, po želji.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
24/05/2011 22:02