beats by dre cheap

Špageti sa patlidžanima i šalšom

[IMG]http://i55.tinypic.com/2q3opj5.jpg[/IMG]

SASTOJCI (za 4 umjerene osobe :)

2 srednje velika patlidžana

250 grama špageta (količina prije kuhanja)

2-3 dl paradajz sosa

začini: origano, asafetida, so, kurkuma

(ako ne koristite asafetidu, možete staviti luk ili jednostavno zaboraviti na ovaj začin). U Sarajevu je ima kupiti na podzemnoj etaži BBi centra u radnji Condimento, gdje po jako povoljnim cijenama možete pronaći i sve ostale egzotične stvari za kuhanje.

maslinovo ulje

PRIPREMA (45 min) :

Uključiti rernu da se grije na maksimalnu temperaturu.

Patlidžane dobro oprati i neoguljene izrezati na kocke 2x2 cm. Posoliti.

Sačekati 10-ak minuta da puste vodu. Malo posušiti.

Pomiješati sa 2 kašike maslinovog ulja, asafetidom (1 mala kašika) i kurkumom (1 mala kašika) i složiti u tepsiju neljepljivog dna.

Smanjiti temperaturu rerne na 220 stepeni i peći dok ne omekšaju. Ako počnu goriti, doliti malo vode.

Dok se patlidžani peku skuhati špagete prema uputstvu. Da bi sve bilo gotovo istovremeno, sačekati 15 minuta od početka pečenja patlidžana.

ŠALŠA: U tavi ili nekoj posudi velike površine, malo ugrijati maslinovo ulje. Kada je malo toplo, možete opet popržiti malo asafetide, staviti origano i odmah, istog trenutka, nasuti paradajz sos. Miješati dok ne ukuha.

Kada su špagete kuhane i patlidžani pečeni, servirati toplo. Patlidžane možete umiješati u šalšu, ili servirati kao na slici.

Odlično se slaže sa salatom od krastavaca i jogurta.

VIŠE O ASAFOETIDI: http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/proizvodi/zacini/asafoetida/

VIŠE O PATLIDŽANIMA: http://www.coolinarika.com/namirnica/patlidzan/

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
24/05/2011 21:12