beats by dre cheap

Šrikhand-gusti, krem jogurt (ovaj put sa jagodama i medom)

Šrikhand je jedan od najpoznatijih indijskih deserta. Potiče iz pokrajine Gujarat. Ako imate pripremljen jogurt, za nekoliko minuta imat ćete savršeno zdrav, osvježavajući i vrlo dekorativan desert, kojem niko neće moći odoljeti.

Tradicionalno se pravi sa šafranom ili kardamomom, ali odlično se kombinuje i sa drugim slatkim okusima, pogotovo voćnim.

[IMG]http://i54.tinypic.com/qqycgn.jpg[/IMG]

Šrikhand je najbolje pripremati od domaćeg jogurta. Ako uskoro budem pokušala da ga pravim, objavit ću recept i slike, a do tada, sve o pravljenju jogurta možete vidjeti na linku http://indijskakuhinja.blog.hr/arhiva-2007-04.html#dan25

Zvuči jednostavno i vrijedi pokušati.

Za pripremu šrikhanda potreban vam je što gušći jogurt, trenutno je na tržištu u Bosni najgušći Vindija čvrsti jogurt u kanticama od 900 ml, koje koštaju 1,60 KM. Toliko košta i 2l domaćeg mlijeka, pa ipak preporučam pravljenje domaćeg jogurta par dana prije.

Jogurt je potrebno izliti na gazu, ispod koje se nalazi neka šupljikava posuda, koja je opet iznad posude u koju će kapati ocijeđena voda. Ja tu vodu takođe ne bacam, nego je koristim za pravljenje peciva ili supa. Jogurt je najbolje cijediti minimalno preko noći i ako je toplo, u frižideru, a može ga se i pritisnuti nekim teretom. Najbolje je da cijeđenje traje minimalno 12 sati.

Nakon cijeđenja, dobit ćete čvrst i kremast jogurt, koji možete koristiti kao namaz, krem sir (pogotovo u drugim receptima), kremu u tortama i kolačima, osnovu za vegetarijanski sladoled, ali danas ipak pričamo samo o šrikhandu.

Ovako dobiveni jogurt zasladite po želji (preporuča se omjer šećera 1:4), ja sam koristila nekoliko kašika meda.

Sada imate osnovu za dodavanje okusa.

Ako želite osjetiti tradicionalne okuse Indije, možete uzeti par tučaka šafrana, namočiti ih u vrlo malo mlakog mlijeka i to mlijeko pomiješati sa šrikhandom.

Na ovom linku imate šrikhand sa pistacijama i kremom od šafrana http://indijskakuhinja.blog.hr/2007/04/1622552445/srikhand-srikhand.html

Šrikhand se odlično slaže sa voćem, pogotovo jagodama, borovnicama, malinama, kupinama, te breskvama i nektarinama. Voće uvijek dodajte pred serviranje, da vam ne bi razvodenilo šrikhand. Jednako dobro funkcionira i sa kerobom, kokosom, karamelom, vanilijom, orasima...

Posebno otkriće bio mi je šrikhand sa narandžama, tačnije sa sokom od jedne narandže koji se iscijedi u njega.

Moja djeca ga jako vole zamrznutog u kalupima za sladoled na štapiću, onda ne gunđaju ni zbog meda ni zbog voća koje inače ne vole:

[IMG]http://i51.tinypic.com/30d8nzn.jpg[/IMG]

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
07/05/2011 20:57