beats by dre cheap

Začinjeni slanutak sa špinatom

Savršeni balans sa minimumom masnoće! Slanutak u kombinaciji s jogurtom daje obilje proteina, a začini se obično dodaju mahunarkama u velikim količinama da bi poboljšali varenje i smanjili nadutost.

[IMG]http://i54.tinypic.com/69ml8i.jpg[/IMG]

Slanutak/nahut/leblebija neophodna je namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Zbog visokog udjela hranjivih materija, posebno proteina, željeza i drugih minerala, te činjenice da navedeni proteini u kombinaciji sa jogurtom povećavaju svoju hranjivu vrijednost i iskoristivost za 80%.

Špinat možete pomiješati sa mladim koprivama ili ga zamijeniti blitvom, raštikom i sličnim zeljem.

SASTOJCI (za 4 osobe):

400 grama skuhanog slanutka ili 200 grama suhog slanutka

1 kg špinata (očistiti od peteljki dobro oprati i sitno sasjeckati)

malo maslaca ili ulja

začini (možete ih slobodno i izostaviti): fenel (komorač), kumin, asafoetida i kurkuma, te ako volite chilli

so i biber

jogurt za preljev

PRIPREMA: (kuhanje slanutka 1 sat, ostalo 15 minuta)

Ako koristite sušeni slanutak, potrebno ga je noć prije namočiti u dvostrukoj količini vode i sutradan kuhati sat vremena u ekspres loncu. Posoliti vodu za kuhanje.

U šerpi veličine 3l ili više, otopiti maslaca ili staviti ulja tek toliko da prekrije dno.

Popržiti začine, od krupnijih prema sitnijima. Prvo dodati komorač i čim počne puštati aromu dodati kumin, istim slijedom dodati smrvljeni chilli, pa asafoetidu.

Nakon par trenutaka, dodati ocijeđeni slanutak i miješajući pržiti dok se ne počne lijepiti.

Dodati špinat i kurkumu i malo vode, promiješati i kuhati 5-10 minuta, tj. dok špinat ne omekša.

Još malo posoliti i servirati toplo. Preliti jogurtom ili na vrhu napraviti udubljenje za jogurt :). Možete dodatno posuti biberom i čilijem.

Uz integralno pecivo savršen i potpun obrok!

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/04/2011 20:33