beats by dre cheap

Boršč (ruska čorba od cvekle/cikle i krompira)

[IMG]http://i52.tinypic.com/nv78yc.jpg[/IMG]

POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe)

4 srednje velike cvekle ili 6 manjih

2 lovorova lista

1l vode

4 srednje velika krompira

2 kašike svježeg limunovog soka

malo bibera

so

1 kašika šećera

2 dl vrhnja/pavlake

kopar (po mogućnosti svjež) za ukrašavanje

PRIPREMA

Cveklama odstraniti korijenje i prepoloviti te kuhati sa korom, lišćem lovora i šećerom dok ne omekšaju.

Za to vrijeme skuhati krompire (poželjno neoguljene) u posoljenoj vodi.

Kada je cvekla gotova, vodu od kuhanja procijediti, isprati lona i vratiti vodu u lonac zajedno sa oguljenim cveklama, koje je požejno izrezati na manje kocke.  Staviti da još jednom proključa pa tokom hlađenja na temperaturu za serviranje, dodatil limun, biber i so.

Za to vrijeme ogulite krompir i izrežite ga na kocke.

Kada servirate, prvo stavite toplu supu sa kockama cvekle, potom kocke krompira i kašiku-dvije vrhnja, koje je jedina masnoća u ovoj čorbi.

Ako vam nije stalo do različitih boja i okusa,možete cveklu oguliti i izrezati na manje kocke, pa kad napola omekša dodati i krompir i sve zajedno skuhati. Vrhnje možete umiješati na kraju i imat ćete vrlo upadljivu čorbu :)

Ukrasiti koprom i servirati odmah.

Cikla je korisno i iznimno ljekovito povrće koje se može upotrebljavati tijekom cijele godine.

Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.

Važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline; iako ne u velikim količinama. Odličan je izvor folata (27% od RDA na 100 g) i dobar izvor mangana (16% od RDA na 100 g), kalija (10% od RDA na 100 g) i vlakana (11% od RDA na 100 g).

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Ona je i vrlo važna namirnica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, dok ga u povrću uglavnom nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti.

Cikla sadrži i jod. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama.

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.
Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.
Ciklu možete konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.

Zahvaljujući prisutnosti antocijana koji cikli daju crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja. Osim toga, betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.
Višestruko ljekovito djelovanje cikle na ljudski organizam u kombinaciji s vrlo pristupačnom cijenom predstavlja pravu blagodat za zdravlje dostupnu svima. (coolinarika.com)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/04/2011 19:30