beats by dre cheap

Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)

U prevodu sa Bengalija, riječ "šak" znači jednostavno: špinat. Međutim, u Bengalu se vjeruje da ovo jednostavno jelo povećava i ljubav prema Bogu. Postoje neograničene varijacije, ovdje ćemo obraditi samo 3. Odlično se slaže sa integlanim pecivima, jogurtom i običnom, bijelom rižom. Špinat možete zamijeniti ili ga pomiješati sa drugim zelenim lisnatim povrćem poput blitve, raštike, koprive i slično. Posebna prednost u odnosu na obične ćušpajze je u tome što nema prekuhavanja špinata.

[IMG]http://i52.tinypic.com/iw0vt4.jpg[/IMG]

Potrebni sastojci za 4 osobe:

1 kg špinata

1-2 kašike maslaca, gheeja (pročišćeni maslac) ili ulja

začini ( sve začine možete izostaviti i opet će biti jako ukusno)

pola supene kašike sjemenki kumina (može i kim)

malo naribanog svježeg đumbira

malo chillija

malo praha muškatnog oraščića

sok od pola limuna

malo šećera

so (prema ukusu)

Varijanta 2 (na slici): potrebno je i 1/2-1 kg krompira. Kim poželjan, ostalo nije neophodno.

varijanta 3: panir sir od 2 litre mlijeka i 2 dl vrhnja/pavlake

PRIPREMA: (20-ak minuta)

VARIJANTA 1 (prema Yamuninoj kuharici)

(Špinat dobro oprati i izrezati. U prvoj varijanti ga možete blanširati 5 minuta, poklopljenog i sa vrlo malo vode. Dobro ocijediti.

Na maslacu propržiti kumin dok ne počne mijenjati boju, dodati chilli i đumbir i kratko propržiti.

Dodati špinat i ostatak začina i kuhati još par minuta.

 VARIJANTA 2 (Adiraj)

[IMG]http://i54.tinypic.com/viclnd.jpg[/IMG]

Otopiti maslac. Na njemu propržiti  kim i čim počne mijenjati boju, dodati chilli i đumbir, pa nakon minut i sitne kockice krompira. Kada krompir počne dobijati rumenu koricu i lijepiti se, dodati i špinat. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri uz dolijevanje vode po potrebi, dok krompir ne omekša. Dodati limunov sok, so i ostale začine po želji. Od začina se može dodati i kurkuma.

VARIJANTA 3 (Panir šak)

[IMG]http://i54.tinypic.com/23w1zer.jpg[/IMG]

Ova varijanta se priprema isto kao i druga, samo se na kraju mogu umiješati kockice panir sira, koje mogu biti i pržene, te vrhnje.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/03/2011 21:10