beats by dre cheap

Nezaboravni dressing za salatu od tahina i jogurta

Otkako mi prijatelji otkriše tajnu ovog dressinga, pravim ga u velikim količinama, čuvam u frižideru i prelijevam preko svega. Nevjerovatan okus! Najbolje se slaže sa zelenom salatom.

[IMG]http://i56.tinypic.com/4ujmo0.jpg[/IMG]

POTREBNI SASTOJCI

tahin

jogurt

maslinovo ulje

so

začini po želji: limun, asafoetida, biber, chilli, mljevena paprika

VRIJEME PRIPREME: 5 minuta, može stajati u frižideru nekoliko dana...ako potraje.

PRIPREMA:

Dobro promiješati posudu sa tahinom, da se ujednači gustina. 1/3 tahina i 2/3 jogurta, te soli po želji umiksati sa začinima dok se ne dobije jednolična smjesa. Može se po želji postepeno umiksavati i maslinovo ulje, mada je količina susamovog ulja u tahini pasti već dovoljna. Ako volite rijeđi dressing, slobodno dodajte vode po želji.

Preliti preko salata, a može služiti i kao umak, namaz ako je gušće.

TAHINI (tahan, taan) PASTA:

Tahini je prirodan izvor energije i zdravlja.Priprema se od svjeze preradjenog, oljustenog zrna susama. Povoljno utice na imuni sistem, plucne bolesti /bronhitis/,gastritis,anemiju,glavobolju,cisti krvne sudove i smanjuje nivo holesterola Sirove semenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Osim toga susam je bogat uljem, bakrom, manganom, gvožđem, vitaminima E i B1  

Tahini pasta nije ništa drugo nego glatka i vrlo gusta pasta od mljevenih sezamovih sjemenki.

Odlično je svako jutro uzeti kašičicu tahina pomiješanog sa medom.

Ko ima problema sa željezom neka zna da jedna žličica sezamovih sjemenki pokriva dnevnu potrebu organizma za ovim mineralom.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/03/2011 13:31