beats by dre cheap

Štrudla, orahnjača...ili kako već

Sad ćete svi doživjeti blagi šok...al pokušat ću kao Lesi da se vratim "kući", samo da me ne bi dočekivao ovaj post sa vege-roštiljem, svaki put kad otvorim blog.

[IMG]http://i52.tinypic.com/244o2kx.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

TIJESTO:

400 gr brašna

200 gr šećera

150 grama maslaca

mlakog mlijeka (cca 3dl)

1 kvasac u kesicipola svježeg

malo kurkume

FIL:

800 gr oraha (samljeti na mašinu)

malo mlijeka

200 gr šećera

1 kesica vanilin šećera

Na slici možete vidjeti i grožđice u filu.

Ovo je mjera za dimenziju duboke tepsije 20x40 cm. Izađu 2 štrudle, u svakoj po oko 20 komada. U tepsiji veličine rerne treba praviti duplu mjeru, 4 štrudle.

PRIPREMA:

Staviti mlijeko na umjerenu vatru. Dodati šećer, maslac, kurkumu i kvasac. Lagano miješati da se svi sastojci pomiješaju i rastope. Mlijeko treba biti samo mlako, jer će u suprotnom poništiti djelovanje kvasca.

Dodavati mlijeko u brašno i umijesiti glatko tijesto, koje ne smije biti ni pretvrdo ni premeko, tj. da se može mijesiti, bez lijepljenja (dodavati mlijeko, vodu ili brašno dok to ne postignete).

Ostaviti tijesto da raste minimalno 4 sata ili preko noći. Ako je prostorija pretopla, možete ga nakon 2 sata malo premijesiti.

Ugrijati rernu na 200 stepeni.

Samljeti orahe, pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati malo mlijeka, tek toliko da se uveže u pastu koja se može razmazivati. Ako pasta bude rijetka, dobit ćete gnjecavu štrudlu.

Bez prekuhavanja i miješenja, tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela. Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik dužine tepsije, a debljine oko 5 mm.

Razmazati pola smjese, urolati i prebaciti u maslacam namazanu tepsiju.

Ponoviti i sa drugom polovinom.

Peći 45-50 minuta na 180 stepeni. Slobodno možete i 1h, bitno je da štrudla bude dobro prosušena iznutra, a to morate procijeniti ovisno o debljini  štrudle.

Ne dirati i ne rezati dok se ne potpuno ohladi.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/01/2011 22:39