beats by dre cheap

Vegetarijanski roštilj

Proljeće u Bosni je sinonim za raznorazne izlete, teferiče, uranke, sijela i rođendane u prirodi...

E sad, umjesto uobičajenih ćevapa koji se dime sa roštilja smještenog ispod gepeka iz kojeg svira narodnjak, može se desiti i neki sasim neobičan a ukusan, vegetarijanski roštilj. Uz malo salate, hljeba, kajmaka...može se, u dobrom društvu, provesti cijeli dan u prirodi.

[IMG]http://i47.tinypic.com/2s659v7.jpg[/IMG]

Roštiljati se može svašta. Ovo su samo neke od ideja:

Patlidžani, paprike, tikvice, skuhane mrkve, kukuruz, sojine šnicle, polpeti i imitacije ćevapa (od rendanog povrćaa i zobenih pahuljica ili sojinih ljuskica) , panir sir (ni jedan drugi), seitan, palenta izrezana na ploške...Mogu se praviti i ražnjići, ma ukratko, sve je stvar ideje i trenutne inspiracije.

Poželjno je noć ranije povrće, seitan i palentu izrezati na ploške i marinirati u maslinovom ulju sa začinima.Začine treba samljeti i pomiješati sa maslinovim uljem, a sve zajedno treba poklopljeno ostaviti u frižider. So je poželjna jer povrće omekša i pusti sok.

Začini mogu biti jednostavni (samo so i biber), ili mediteranski (lovor, žalfija, origano, ruzmarin, bosiljak...), a posebno je ukusna azijska verzija marinade sa čilijem, biberom, currijem, kurkumom, asafoetidom...Lično ne volim soja sos, ali mnogi se kunu u njegove kvalitete kod mariniranja.

Gotovo povrće i ostalo se može dodatno preliti pestom, paradajz sosom, pavlakom, jogurtom, sokom od limuna...prema želji.

Poželjno je ne koristiti ekstra djevičasnko maslinovo ulje, jer se ono ne bi trebalo termički obrađivati.

Ako imate još nekih ideja ili savjeta, komentari će dobro doći.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
23/05/2010 23:32