beats by dre cheap

Salata od mladog kupusa i rotkvica

Proljeće na tanjuru!

[IMG]http://i44.tinypic.com/xefqx3.jpg[/IMG]

 

Moje su sve salate sa uobičajeno istim dressingom od limuna i maslinovog ulja, tako da ne bih pametovala sa receptom. Ovo je samo jedna proljetna ideja, a količine i dressing prilagodite prema prilici, inspiraciji, željama...

 

ROTKVICE

Ovo popularno proljetno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno okusa i hrskave strukture. Energetska vrijednost rotkvice je mala - na 100 g iznosi 16 kcal / 67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27%, ugljikohidrata ima 3,40%, a količina proteina i masti je zanemariva.

Pola šalice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka, održava desni zdravima, ubrzava zacjeljivanje rana, poboljšava imunološki sustav, sudjeluje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Nadalje, moćan je antioksidant koji iz tijela izbacuje kancerogene slobodne radikale. Prema istraživanjima National Institute on Aging i USDA dokazano je da C vitamin povećava razinu HDL (lipoprotein visoke gustoće), poznatog kao "dobar kolesterol", koji iz arterija ispire masnoću, te tako smanjuje rizik od srčanog udara.

Od minerala i vitamina, rotkvica sadrži kalcij (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalij (233 mg), željezo (0,34 mg). Odnos kalcija i fosfora je takav da omogućava dobro iskorištenje kalcija.

Pigment antocijan, koji daje boju korijenu rotkvice, pobuđuje zanimanje javnosti zbog svojih povoljnih zdravstvenih svojstava. Istraživanjima koja se provode sa svrhom ispitivanja antioksidativnih svojstava, utvrđeno je da jači intenzitet boje pojačava i antioksidativno djelovanje. Antioksidansi u ljudskoj prehrani povezani su sa smanjenjem srčanih bolesti, nekih oboljenja raka i makularnom degeneracijom.

Ljekovitost

Riječ rudhira na sanskrtu, ili rude, rudo ili reod na saksonskom, znače krv ili obojiti crvenim, a otud potječe naziv ove povrtne biljke.

 

Svjež sok dobiven od rotkvice stari je narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura.

Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija, te kašlja. Smanjuje glavobolju.

Ne preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima. (coolinarika.com)

Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer potiče lučenje želučanog soka. Olakšava probavu tako što potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
27/04/2010 22:44