beats by dre cheap

Quiche sa divljim šparogama

U francuskoj kuhinji, Quiche (kiš) je naziv za slanu pitu sa nadjevom od jaja i vrhnja. U vegetarijanskoj verziji, jaja se zamjenjuju tako što se u vrhnje doda malo brašna. Ovo je sezonska verzija ovog ukusnog i kaloričnog jela, ali može se pripremati sa bilo kojom vrstom povrća, koje se prethodno može i malo prodinstati ili blanširati.

[IMG]http://i41.tinypic.com/5b3cap.jpg[/IMG]

[IMG]http://i42.tinypic.com/723m.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

(prilagoditi veličini posude za pečenje, moja je prečnika 25 cm, duboka 5 cm)

KORA:

200 grama integralnog brašna

50-100 grama maslaca na sobnoj temperaturi

so

OSTALO:

2 dl vrhnja

100 grama tvrdog sira po izboru

3-4 kašike gustina ili brašna ( a pola od toga može biti i kukuruzni griz)

so

kurkuma

vezica divljih šparoga

malo maslaca ili ulja

PRIPREMA:

Staviti rernu da se grije.

Maslac utrljati u posoljeno brašno dok se ne dobije pjeskakasta smjesa.

Postepeno dodavati hladnu vodu, dok ne dobijete glatko tijesto.

Maslacem namazati dno i rubove tepsije za pečenje.

Tijesto pritiskanjem ravnomjerno rasporediti  po dnu i rubovima.

Peći 5-8 minuta.

Za to vrijeme pripremiti ispunu.

Šparoge oprati i odvojiti mekane od tvrđih dijelova stabljike. Stabljiku nasjeckati.

U posudi pomiješati vrhnje, izrendani sir, so, kurkumu, brašno i stabljike šparoga.

Izliti preko tijesta i peći na najvećoj temperaturi 10-15 minuta.

Uredno poslagati vrhove šparoga i premazati ih topljenim maslacem ili uljem.

Ovaj dio više služi za ukras, tako da sve šparoge možete odmah izrezati u smjesu.

Peći još 5-10 minuta, dok ne počne rumeniti.

OStaviti 20-30 minuta da se hladi prije rezanja.

Odlično se slaže sa salatom od paradajza.

[IMG]http://i42.tinypic.com/219nt3p.jpg[/IMG]

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
24/04/2010 09:10