beats by dre cheap

Riža sa jogurtom i đumbirom (Dahi bhat)

Ovo jelo je spominjano još u drevnim vedskim tekstovima. Jako je hranjivo i lako za probavu. Posebno je praktično, jer je jedno od jela sa rižom koje je ukusno na sobnoj temperaturi ili ohlađeno, tako da se može pripremiti i ranije ili riža može začiniti neposredno prije serviranja.

[IMG]http://i43.tinypic.com/33bhg0i.jpg[/IMG]

Pronašla sam ga u kuharici "The art of Indian vegetarian cooking, The best of Lord Krishna's cuisine", svjetski poznate kuharice Yamune devi. Rado ga pripremam u toplim danima, naročito kao prilog uz variva od povrća.

SASTOJCI:
1 čaša basmati riže (ili bilo koje riže dugog zrna)

1 i 1/2-2 čaše vode

2 kašike maslaca

1 kašičica soli

300 ml jogurta ili mlaćenice ili vrhnja

1/4 kašičice mljevenog đumbira ili 1 kašičica sitno rendanog svježeg đumbira (poželjno)

PRIPREMA:
U proključalu vodu staviti opranu rižu.

Promiješati, smanjiti vatru i ostaviti da kuha poklopljeno, bez miješanja.

Kada je riža meka i rastresita, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 5 minuta.

Prebaciti rižu u posudu ravnog dna.

Posoliti i viljuškom, pažljivo umješati so.

Kada je hladna, pažljivo umiješati jogurt i đumbir.

Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Kao omiljeni začin i lijek zadužen je za jačanje imuniteta i obranu organizma

Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želucu te to koristi osobama s poremećajem u radu želuca (slabog rada želuca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za - ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.
Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida - kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).
Pripravci koji se rade od đumbira najviše su namijenjeni za liječenje reume, reumatoidnog artritisa, gihta i kod kostobolje - đumbir djeluje na smanjivanje boli. U preventivi dobrog zdravlja znanost danas preporučuje đumbir kao antitumorno svojstvo - kemoterapiju. Od đumbira u ljekovite svrhe možemo izraditi tinkturu, a ulje od đumbira kupujemo u ljekarnama.
Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje, itd. Preparati s medom su omiljeni u Indiji i Kini tako da se đumbirov sok miješa s medom a može se dodati i sok bijelog luka i sve pomiješati te rabiti za liječenje astme i kašlja (respiratornih organa ili za jačanje, čišćenje i pročišćavanje pluća). Ajurvedska medicina đumbir rabi kao analgetik, antiemetik, aromatik, afrodizijak, karminativ, diaforetik, digestiv, ekspektorant, nervin, stimulant, za liječenje mučnine i povraćanja, za sve digestivne tegobe, grčeve, tegobe s mjesečnicom, za čišćenje organizma, protiv šećerne bolesti, za smanjenje kolesterola, lipida i triglicerida, kod neuralgije, dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, migrene, glavobolje, kožnih bolesti, stimulira gušteraču na rad, kod tumora mokraćnih mjehura, artritisa, osteoartritisa, za nadoknađivanje kalcija i željeza, za jačanja periferne cirkulacije, za hladne ruke i noge, za znojenje, prehladu, nazeb, reumatske tegobe itd.
Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju uzimati đumbir u bilo kojem obliku.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
20/04/2010 22:20