beats by dre cheap

Pizza sa rukolom ili maslačkom

Poseban specijalitet među pizzama je pizza sa rukolom, a odlična je i sa maslačkom :).

[IMG]http://i43.tinypic.com/2rrtjqc.jpg[/IMG]

U Bosni je rukolu i matovilac malo teže pronaći (uglavnom po tržnim centrima)  i 1 kg košta bezobraznih 30 km, za običnu travu. Maslačka, naprotiv ima svuda i na pijacama se može kupiti za 1 km čitava kesa. Okusi rukole i maslačka se razlikuju, tako da svako treba izabrati prema svome ukusu.

SASTOJCI:

(ovisi o broju i "kapacitetu" osoba, navedena količina može zadovoljiti dvije odrasle izjelice)

TIJESTO:

500 grama brašna (može i crnog)

1 instant kvasac

so, malo ulja

može se staviti i kašika pavlake

mlaka voda

OSTALO:
2 dl paradajz sosa

listovi rukole, maslačka, matovilca...šta imate

sir po želji, prema originalnom receptu ide mozarella, a količinu prilagodite ukusu i nalazu holesterola :)

maslinovo ulje

parmezan izrezan na listiće

origano, bosiljak

mogu se staviti i mini paradajzi

PRIPREMA:

Umijesiti glatko tijesto i pustiti da pokriveno dobro nadođe na toplom mjestu  (najbolje da naraste dvostruko).  Tijesto treba stajati minimalno pola sata, a ako treba stajati duže od 4 sata, stavite ga u frižider u najlonskoj kesi. Na taj način se može koristiti i sutra, ako ne za pizzu, onda za uštipke.

Kada je tijesto spremno, upaliti rernu.

Na razvaljano tijesto složiti paradajz sos, posuti origanom i rendanim sirom i peći dok rubovi ne počnu malo rumeniti.

Dok se peče oprati rukolu i maslačak i pripremiti parmezan.

Na još toplu pizzu staviti rukolu, parmezan, posuti kapima maslinovog ulja, a mogu se staviti i polovine mini paradajza.

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača. Poznata je još pod imenima rikula, riga ili rokula. Ime joj potiče iz latinskog korijena „roc”, što znači oporo, grubo i divlje. Spada u grupu lisnatog povrća jer se za ishranu koristi list, mada se ponekad koristi i cvijet. List rukole ima oblik rakete, pa se u engleskom govornom području ova biljka zove raketa (rocket). Cvjetovi su sitni i po građi tipični za familiju kupusnjača, prljavobijeli ili blijedorumeni. Rukola vodi porijeklo iz Centralne i Južne Evrope, ali je veoma raširena i u Sjevernoj Africi, Sjevernoj Americi i Bliskom istoku. Rukola predstavlja izuetno kvalitetno i ljekovito povrće, sadrži dosta vitamina C, mineralnih materija, a naročito željeza, vlakana i drugih korisnih materija. Sve vrste rukole imaju gorak i aromatičan okus. Gorčina listova povećava se sa starošću biljke, zato je najbolji okus listova mladih, dobro gajenih biljaka.

Kupovina i priprema

Treba birati mlade, zdrave listove koji izgledaju svježe. S listićima treba postupati vrlo nježno, premda se često prodaju zbijene u male plastične kutije ili vrećice, u kojima se lako zdrobe pa brzo propadnu.

Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao komponenta u miješanim salatama za poboljšanje arome i okusa. Posebno se mnogo koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmesanom ili mozzarella sirom. Ponekad se rukola priprema kuhana ili blanširana i tom prilikom gubi gorčinu. U nekim zemljama Azije (Iran, Pakistan), gaji se radi sjemena za ulje, a sjeme može da se koristiti i za proizvodnju senfa.

Rukola se odlično slaže s paradajzom, a zbog svog pikantnog okusa ne zahtijeva puno dresinga. Česta je na jelovnicima svjetskih restorana, obično da „unese malo duha” u zelene salate te kao začin u umacima i na pizzama.

Liječenje rukolom

  • pospješuje liječenje bolesti jetre
  • pomaže u detoksikaciji organizma
  • rashlađuje organizam tokom vrelih ljetnih dana
  • pomaže u prevenciji osteoporoze
  • pospješuje varenje  (gusto.ba)

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
17/04/2010 11:46