beats by dre cheap

Salata od maslačka

Sezonske , pogotovo samonikle biljke su idealne za prehranu. U proljeće, raste veliki broj biljaka koje čiste organizam od zimskih toksina, vraćaju polet i snagu, otklanjaju proljetni umor. Maslačak je jedna od njih.

[IMG]http://i43.tinypic.com/o0szzo.jpg[/IMG]

Ako možete, povežite izlete u prirodu sa sakupljanjem besplatne i zdrave hrane (pod uslovom da ne raste na nuklearnom otpadu :). Takođe, ako znate recepte sa nekim drugim samoniklim biljem, molim vas javite!

SASTOJCI:
LIstovi maslačka (dobro oprani)

limun

maslinovo ulje

so

cvjetovi jagorčevine za ukras i jelo :)

PRIPREMA:

Standardno, kao i svaka salata...samo nije loše pustiti da odstoji barem pola sata.

[IMG]http://i41.tinypic.com/nbdz0k.jpg[/IMG]

Maslačak je kod nas vrlo rasprostranjena biljka. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima i vrtovima kao korov.

Biljka sadrži željezo, natrij, fosfor i kalij, eterično ulje, masne kiseline itd.

Maslačak cvate od proljeća do jeseni. Za lijek se beru korijen i lišće, korijen početkom jeseni, jer je tada najgorčiji i najljekovitiji, pun mliječnog soka. Lišće se bere u proljeće, kad je mlado, prije cvjetanja.

Maslačak se upotrebljava za poboljšanje probave, kao diuretik (za izmokravanje), protiv bolesti jetre, bubrega, mokraćnog mjehura, slezene, slabokrvnosti, nesanice. Pomaže izlučivanje pijeska iz žuči, potiče mokrenje pa tako pomaže pri izlučivanju otrovnih tvari iz tijela.

Mlado lišće od maslačka vrlo je ukusno kao salata, koja čisti krv, potiče mokrenje i odstranjuje bolove od žučnih i jetrenih bolesti. Korijen se izreže na tanke ploške, dodaju mladi listovi, začini uljem i limunovim sokom i ostavi da stoji oko 4 sata, pa tek onda jede.

Za popravljanje krvne slike potrebo je u proljeće piti 4- 6 nedjelja, dva puta dnevno po jednu šolju čaja od maslačka, ili po jednu supenu kašiku soka od maslačka.(
www.cyberbulevar.com)

LIST  MASLAČKA
Sadrži seskviterpenske laktone, derivate taraksične kiseline, triterpene, sterole, flavonoide poput apigenina i luteolina, derivate cimetne kiseline. Ističe se iznimno visok sadržaj kalija u listovima (do 4,5% u osušenom listu).
KORIJEN
Također sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij. U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto.

Indikacije (kad i u kojim bolestima i tegobama se koristi maslačak):

LIST
List maslačka je dobar diuretik, pa ga ESCOP (Europski znanstveni komitet za fitoterapiju) preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, primjerice kod čestih infekcija mokraćnog sustava, visokoga krvnog tlaka.(
www.vasezdravlje.com)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
17/04/2010 11:34