beats by dre cheap

Mamino varivo od kelja i riže

Naslijedila sam maminu svesku sa vegetarijanskim receptima. Neki dan pronađoh ovaj recept pod imenom "Kelj (moja špekulacija)" i nakon kuhanja se oduševih okusom!

[IMG]http://i42.tinypic.com/23uv2af.jpg[/IMG]

SASTOJCI ( za 4 osobe)

1 manja glavica kelja

1 srednje velike mrkve

100 grama basmati riže (ona se jedina ne raskuha)

malo paradajz sosa

1 kašike vrhnja/pavlake, može i vrhnje za kuhanje

začini: so, biber, asafoetida, kurkuma

malo ulja ili maslaca

PRIPREMA:

Mrkvu oguliti,oprati i zrezati na kockice.

Kelju odstraniti debele dijelove listova i izrezati ga na kocke.

Na masnoći po izboru prodinstati mrkvu i malo asafoetide (zamjena za luk, ali ko ga jede, može staviti). Može i bez začina.

Dodati kelj, smanjiti vatru, poklopiti i čekati da kelj pusti sok uz miješanje.
Kada primjetite da nedostaje tečnosti, zalijte sa 1l vode, poklopite i kuhajte na blagoj vatri.

Kada je kelj kuhan, dodati prethodno opranu rižu, poklopiti i kuhati dok riža ne omekša (probati rukom).

Dodati paradajz sos, vrhnje, so, biber i kurkumu i kuhati još minut.

Ako ne želite jesti vrhnje/pavlaku iz dijetalnih razloga, jelo možete servirati preliveno jogurtom.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/04/2010 18:43