beats by dre cheap

Fondue sa kerobom i voćem

Ne znam ko se sjetio da tradicionalni švajcarski fondue, koji se zasniva na topljenom siru u koji se umaču kockice dvopeka, pretvori u ovaj čokoladni gdje se svježe voće "utapa" u topljenoj čokoladi.  Znam samo da je 4 mojih gostiju smazalo preko 500 grama čokolade i oko 2 kg voća :), za nekih 15 minuta.

[IMG]http://i39.tinypic.com/16ii8nc.jpg[/IMG]

Za ljubitelje zdrave prehrane sam osmislila recept baziran na kerobu, a ostalo mogu otopiti bilo koju čokoladu sa slatkim vrhnjem.

Ako nemate posudu za ovaj fondue (mislim da sam vidjela da košta nekih 11 km u Merkuru na Stupu, za Sarajevske entuzijaste), možete se keramičku zdjelu sa smjesom, staviti iznad svijećice. Svjećica služi da se smjesa ne bi zgusnula, za šta mislim da neće biti ni vremena, al princip je princip. Samo je zdjelu potrebno odići od plamena, da smjesa ne bi gorjela.

(I danas se sjećam stripa Asteriks u Švajcarskoj, u kojem jedan lik stalno završava u Ženevskom jezeru jer mu je komadić dvopeka upao u topljeni sir. )

SASTOJCI:
FONDUE SMJESA:
12 kašika mlijeka ili vode
12 kašika šećera
6 kašika keroba
 
200 grama putera
 
malo vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
Sve osim vrhnja kratko zagrijati na blagoj vatri i miješati dok se ne poveže u jednoličnu smjesu. Ne čekati da proključa. Dodati vrhnje i preliti u posudu za fondue.
 
 
VOĆE:
Svježe jagode, narandže, jabuke, kruške, ananas...ma šta god imate. Moj muž je probao i sa sušenim jagodama i kaže da je super.
 
DODATNO ZADOVOLJSTVO:
Mljeveni orasi, bademi, keks...za uvaljati prije drogiranja.
 
P.S.
Na odgovaram za kilograme koje ćete dobiti :)
Fondue sa sirom ćemo praviti na zimu, ako Bog da :)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/04/2010 18:31