beats by dre cheap

Panna cotta

Panna cotta je talijanski desert porijeklom iz Piedmonta. U prevodu panna cotta znači kuhana krema. Ovaj kremasti desert po strukturi je sličan gustom pudingu, a pravi, puni okus daje mu preljev od šumskog voća.

[IMG]http://i41.tinypic.com/9len1k.jpg[/IMG]

Za razliku od originalnog recepta koji se priprema tako što se mlijeko zgusne želatinom, vegetarijanska varijanta se pravi na dva načina :

1.uz pomoć kupovne smjese za pannacotu (koja je zapravo gustin sa aromom slatkog vrhnja i kojekakvim emulgatorima...)

2. uz pomoć agar-agara, koji je biljna zamjena za želatin.

U ovoj varijanti ja sam vidjela u prodavnici kutiju sa kupovnom smjesom i odlučila pokušati, a rezultat vidite na slici.,

SASTOJCI za 4 osobe:

250 ml mlijeka

250 ml vrhnja za kuhanje

100 grama šećera (ili po ukusu)

200 grama šumskog voća (smrznutog ,ali bolje svježeg), raznog ili pojedinačno (npr. maline)

1 kašika gustina

2-3 kašike šećera za preljev

PRIPREMA:15 minuta

Staviti 200 ml mlijeka i vrhnje za kuhanje da proključa.

Prašak za panna cottu otopiti sa ostatkom hladnog mlijeka.

Dodati u ključalo mlijeko, smanjiti vatru, miješati i kad se zgusne dodati šećer.

Nasuti u pokvašene kalupe. (Može to biti i jedanveći kalup, pa da se panna cotta izreže kao kolač i prelije).

Staviti da se hladi.

Šumsko voće (odmrznuto ili bolje svježe) pošećeriti i ocijediti od soka.

Sok pomiješati sa gustinom i malo vode.

Dobivenu smjesu staviti da proključa.

Dodati šumsko voće i pažljivo izmješati, bez daljeg kuhanja.

Kalupe sa panna cotom preokrenuti na tanjiriće i preliti toplom (ne vrućom) smjesom od voća, koja će se tokom hlađenja zgusnuti.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
17/03/2010 16:19