beats by dre cheap

Torta sa tri kreme

Praveći ovu tortu razmišljala sam koliko proces pripreme torte nalikuje tradiciji pravljenja tibetanskih mandala. Mandale danima i mjesecima prave  budistički monasi. Pomoću raznobojnog rižinog brašna crtaju komplikovane simetrične Mandale-simboličke prikaze univerzuma i kretanja u njemu, da bi ih onda uništili u jednom trenu. Svrha komplikovanog pravljenja i uništavanja je namijenjena spoznaji koliko energije i truda ulažemo u prolazne stvari i kako naš život i sve oko čega se toliko trudimo može biti uništeno u trenu.
Uzalud mi to saznanje, ja sam se u Torta-mandalu zadala zarad prvog rođendana mlađeg sina. On je vjerni ljubitelj crtanog Bumba...i tako je nastala ideja za tortu.  Da se ne lažemo, bilo je dosta posla, naročito oko pravljenja šećernih ukrasa...a cijela torta zbrisana sa tanjura brže nego rižino brašno sa mandale...
Recept za masu za prekrivanje u bojama ćete naći u sljedećem postu.
[IMG]http://i39.tinypic.com/2cet0uq.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

KORA:

250 grama maslaca na  sobnoj temperaturi
2 čaše šećera u prahu
1 vanilin šećer
1-1 i 1/2 čaša keroba (sitno mljevenog rogača)-ima kupiti u Makroviti, BBI 5.sprat, 6 km 500 gr)
1 čaše vode
1 kašika svježeg soka od limuna
2 čaše mlijeka
3 čaše brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
malo soli
1-2 dl soka od narandže
Nije loše imati kalup za torte.
KREMA:
2 l mlijeka
6 pudinga od vanilije
4 čaše šećera
100 grama maslaca
2 banene
2 limuna
300-500 grama oraha
50 grama šećera za kremu od oraha
1dl mlijeka
GLAZURA:
12 kašika vode
12 kašika šećera
6 kašika keroba
250 grama putera
PRIPREMA:
Najbolje je tortu pripremiti dan prije da se stigne sve povezati i ohladiti.
KORE:
Potrebno je dobiti 4 kore i poželjno je svaku peći odvojeno ili barem po jednu deblju, koju poslije hlađenja možete presjeći na 2. Prilagodite veličinu tepsije, moja je bila prečnika 25 cm.
Ulupati maslac dok ne postane kremast. Rogač prosijati (zbog grudvica) i razmutiti 1 čaši vode. Dodati šećer, vaniliju i rogač u maslac i miksati dok se ne dobije ravnomjerna smjesa. Dodati i sve ostale sastojke i umutiti u rijetko tijesto.
Izliti na puterom namazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti koru da se ohladi.
KREMA:
Staviti 3/4 mlijeka da proključa.
Ostatak mlijeka umutiti sa pudingom.
U ključalo mlijeko, uz neprekidno miješanje dodati smjesu mlijeka i pudinga, miješati i kratko kuhati.
Kad se smjesa ohladi, umiksati šećer i maslac.
Podijeliti na dva dijela, jedan treba biti malo veći.
KREMA OD LIMUNA I VANILIJE:
Izrendati koru jednog limuna i iscjediti sok u kremu. Izmješati.
KREMA OD BANANA:
Izgnječiti dvije banane, iscjediti sok od pola limuna (da ne oksidira) i pomiješati sa pudingom.
KREMA OD ORAHA:
Sitno samljeti orahe, staviti u šerpu, nasuti mlijeka tek da prekrije, dodati 50 grama šećera i kuhati 5 minuta na srednjoj vatri.
Slagati kore i kremu.
Uvijek okrenuti donju stranu kore prema gore i natopiti sa malo soka od narandže.
Staviti prvu koru, namazati kremu od limuna. Staviti sljedeću koru, pa namazati kremu od oraha.
Na sljedeću koru staviti kremu od banana i poklopiti zadnjom korom.
Zatvoriti u kalup ili okružiti folijom i staviti na hladno mjesto barem 3 sata.
PRIPREMA GLAZURE:
Kratko prokuhati sve sastojke (samo dok sešećer ne rastopi), malo rashladiti i preliti preko torte.
Ukrasiti po želji.
 P.S. Ako jednog dana bude gledao slike sa rođendana i bude sretan što se mama toliko trudila, trud neće biti sasvim uzaludan, a nadam se da su i gosti bili zadovoljni.
Više o budističkim mandalama na http://www.longleaf.net/mandala/

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
10/03/2010 21:19