beats by dre cheap

Punjene paprike

[IMG]http://i45.tinypic.com/rle69s.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

Ovisno prema broju osoba i njihovoj ljubavi prema ovom jelu, količine morate odrediti sami. Za recimo 4 osobe potrebno je

8 srednje velikih žuto-zelenih paprika (a zgodno je i kad pravite one jako male, domaće)

200 grama riže

100 grama leće po izboru, dobra je crvena (ja koristim mung dal)

1 mrkva

1 srednje veliki krompir

paradajz sos

list peršuna

začini: curry (prstohvat), biber

maslinovo ulje ili puter

umjesto vode, odlično je staviti oko litar sirutke

PRIPREMA:

Paprike oprati, odstraniti im vrh i uzvaditi unutrašnjost, te saprati iznutra.

Oguliti krompir i mrkvu i isjeckati na sitne kockice.

Oprati rižu i leću.

U jednoj posudi pomiješati rižu, leću, krompir, mrkvu, list peršuna, biber, curry, so i ulje.

Ovom smjesom puniti paprike.

Složiti u duboku posudu, tako da se paprike ne prevrnu, zaliti sirutkom ili vodom i kuhati poklopljeno dok ne omekša iznutra. Obično je potrebno kuhati na umjerenoj vatri, oko pola sata.

Može se poklopljeno folijom peći i u rerni.

Kada je gotovo, preliti paradajz sosom i posuti listićima putera, jogurtom i listom peršuna.

Djeca obično vole samo unutrašnjost pomiješanu s jogurtom, koja od kuhanja sa paprikama dobije poseban okus.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
27/02/2010 12:37