beats by dre cheap

Žito sa šlagom (sa bulgurom u glavnoj ulozi)

Bulgur, lješnici, med i šlag...može li bolje od toga?

[IMG]http://i50.tinypic.com/6pyes6.jpg[/IMG]

Znate onaj klasični recept za žito sa šlagom, u kojem se zrna pšenice ili neka druga zrna žita namoče preko noći, pa se sutra barem sat vremena kuhaju u ekspres loncu...E, neki dan sam skontala da se sa bulgurom sve ovo može napraviti za 15-20 minuta!

Ovo je kaloričan desert, ali to nisu prazne kalorije!

SASTOJCI (za 4 osobe)

200 grama bulgura

50-100 grama mljevenih lješnika ili oraha ili badema...

3-4 supene kašike meda

1 kesica šlaga bez jaja

PRIPREMA (max 20 minuta)

Bulgur oprati i skuhati dok ne omekša, za to treba oko 15 minuta. (Neki autori smatraju da ga je dovoljno držati 15 minuta u ključaloj vodi, bez kuhanja).

Dok se bulgur kuha, samljeti lješnike i umutiti šlag prema uputstvu, te ga staviti u frižider.

Ohladiti bulgur (balkon!), dodati med i lješnike.

Servirati se može u posudicama za sladoled ili (kao na slici), staviti bulgur u mokre čaše ili neke kalupe, i kad se ohladi preokrenuti, preliti medom i ukrasiti šlagom. Jedino vam ne znam objasniti otkud mi ova inspiracija džunglom za "photošuting".

Bon apetit!

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
09/02/2010 22:48