Žito sa šlagom (sa bulgurom u glavnoj ulozi) |
|
Bulgur, lješnici, med i šlag...može li bolje od toga? [IMG]http://i50.tinypic.com/6pyes6.jpg[/IMG] Znate onaj klasični recept za žito sa šlagom, u kojem se zrna pšenice ili neka druga zrna žita namoče preko noći, pa se sutra barem sat vremena kuhaju u ekspres loncu...E, neki dan sam skontala da se sa bulgurom sve ovo može napraviti za 15-20 minuta! Ovo je kaloričan desert, ali to nisu prazne kalorije! SASTOJCI (za 4 osobe) 200 grama bulgura 50-100 grama mljevenih lješnika ili oraha ili badema... 3-4 supene kašike meda 1 kesica šlaga bez jaja PRIPREMA (max 20 minuta) Bulgur oprati i skuhati dok ne omekša, za to treba oko 15 minuta. (Neki autori smatraju da ga je dovoljno držati 15 minuta u ključaloj vodi, bez kuhanja). Dok se bulgur kuha, samljeti lješnike i umutiti šlag prema uputstvu, te ga staviti u frižider. Ohladiti bulgur (balkon!), dodati med i lješnike. Servirati se može u posudicama za sladoled ili (kao na slici), staviti bulgur u mokre čaše ili neke kalupe, i kad se ohladi preokrenuti, preliti medom i ukrasiti šlagom. Jedino vam ne znam objasniti otkud mi ova inspiracija džunglom za "photošuting". Bon apetit! |
|
Vegetarijanski recepti http://vegge.blogger.ba 09/02/2010 22:48 |