beats by dre cheap

Patlidžani punjeni lećom

[IMG]http://i47.tinypic.com/dwq5j5.jpg[/IMG]

Ovakvo pripremljena patlidžane sam probala u Istanbulu i oduševila se. Služeći se sjećanjem, intuicijom i raspoloživim sredstvima, uspjela sam razotkriti i rekonstruisati ovo neodoljivo jelo, sa svim svojim tajnama, koje ću sad podijeliti i sa vama. Na ovaj se način može praviti i složenac, ali meni se zbog serviranja jako sviđa ovaj lepezasti oblik.

SASTOJCI (za 2 osobe, ljubitelje patlidžana i leće:)

2 srednje velika, potpuno zrela i zdrava patlidžana (u suprotnom jelo može biti gorko)

100 grama smeđe leće

3 kašike paradajz sosa

malo kurkume

2 lista lovora

maslinovo ulje

može i malo chillija i asafoetide/hinga, ali na nisam jer dojim

PRILOG:

Pošto je ovo jelo dosta jakog okusa, mislim da bi uz njega uvijek trebalo servirati neki neutralan i blag prilog, kao što je palenta, bijela riža ili moj favorit-pire krompir.

PRIPREMA:
Leću namočiti (čisto da se skrati vrijeme kuhanja) noć prije ili sat prije. Bez namakanje treba minimum pola sata kuhanja da leća omekša. AKo poslije kuhanje ostane vode, ocijedite je i sačuvajte.

Staviti rernu da se grije na 220 stepeni.

Kada je kuhana, dobro je posoliti (računajući da će ta so preći i u patlidžane), dodati kašiku maslinovog ili običnog ulja, začine i paradajz sos. Možete dodati i malo parmezana, ali mislim da je to još jedan jak okus više.

Patlidžane uzdužno izrezati i raširiti u "lepezu" (vidjeti sliku u galeriji) i puniti smjesom od leće.

Podliti sa oko 1 cm vode (ako je ostalo od leće iskoristiti).

Patlidžane premazati maslinovim uljem.

Pokriti folijom i peći dok patlidžani ne omekšaju (provjeravati na sredini lepeze, jer su tu najdeblji).

Skloniti foliju i pustiti da se još malo zapeče.

 Možete posuti i tvrdim sirom, vrhnjem za kuhanje, paradajz sosom ili listićima maslaca, ali ja nisam.

SERVIRANJE:
U ovom sam slučaju napravila gladak pire krompir, koji sam rasporedila po cijelom tanjiru ispod patlidžana. Isti sam taj pire, zajedno sa paradajz pireom iskoristila za ukrašavanje, što sam dodatno ukrasila listićima peršuna, sa par kapi maslinovog ulja i malo svježe mljevenog šarenog bibera.

Ovakvo jelo sa prilogom za dvije osobe košta 4-5km (2-2,5 eur).

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
06/02/2010 22:27