beats by dre cheap

"Tufahije" od ananasa

Inspiracija za ovaj recept mi je došla tako spontano, da još sebi ne mogu doći. Ananas trenutno košta 2km/kg, tako da za nekih 3 km imate desert za 5-6 osoba!

[IMG]http://i48.tinypic.com/20a5qpj.jpg[/IMG]

Ponekad mužu pravim ananas sa šlagom. Pomislila sam da bi za fotkanje za blog, lijepo izgledao krug ananasa, sa šlagom odozgo, što me podsjetilo na tufahije. A  kakve su tufahije, ako ih nečim ne napuniš iznutra :). Onda sam pri serviranju, pomislila da neće biti lako viljuškom kidati krugove, pa sam ih pretvorila u "puzzle". Elem, muž je onesviješten na kauču od intoksikacije hranom, a ja sam požurila da sa vama podijelim novo iskustvo i ideju!

Kaže mi maloprije prijatelj: "E prava si moderna bosanska hanuma! Čuj, tufahije od ananasa!"

SASTOJCI:
1 ananas

1 kesica šlaga bez jaja

malo mljevenih lješnika

PRIPREMA (5 minuta):

Neoguljen ananas oprati i izrezati poprečno na krugove debljine 1,5 cm.

Oguliti krugove i izdubiti im sredinu (a'la tufahije-vidi sliku).

Radi lakšeg konzumiranja, krugove izrežite na "puzzle" (vidi sliku u galeriji) pa ih ponovo sastavite u krug.

Sredinu napuniti mljevenim lješnicima.

Ako volite neki drugi okus, možete ih puniti npr. mljevenim bademima sa medom ili u stilu Pina Colade sa kokos brašnom i par kapi uljne arome ruma (garantovano bez alkohola)

Umutiti šlag, dodati u šlag malo šećera u prahu.

Ukrasiti šlagom i ohladiti prije serviranja.

NAPOMENE:
Ako ste ljubitelj osvježavajućih deserta, ovo je super za vas. Ako ipak, volite malo slađe stvari, ananas možete skuhati u malo slatke vode, što je stvarno šteta, ili ga možete posuti sa malo meda ili šećera u prahu.

Ako se baš žurite, možete uzeti one gotove kompote od ananasa iz konzervi (što definitivno nije zdravo-zbog metala i silnog šećera) i gotove šlagove koji su poput pjene za kosu :)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
03/02/2010 22:07