beats by dre cheap

Doručak u sezoni prehlada i gripe: Čaj od đumbira i kivi sa medom

[IMG]http://i45.tinypic.com/k0pkz5.jpg[/IMG]

ČAJ OD ĐUMBIRA (Adrak ćai)

SASTOJCI za pola litre čaja

3-4 cm dužine svježeg korijena đumbira/đinđera, ima za kupiti u većim tržnim centrima

pola limuna

1 kašika meda

Ako se koristi za prehladu može se kuhati i sa biberom u zrnu (10 ak zrna) ili se na kraju može dodati malo mljevenog bibera, dobro je za kašalj

PRIPREMA:

Đumbir oguliti i izrezati na tanke ploške ili izrendati.

Kuhati poklopljeno 5 minuta.

Ostaviti da ostoji još 5 minuta.

Procijediti i dodati med i sok od limuna na maksimalnoj temperaturi koju možete podnijeti.

AKo dodate med i limun u prevruć čaj, poništit će se njihova ljekovitost.

Ako želite piti baš tako vruć čaj, ne dodajite ništa.

Đumbir možete narendati i iscjediti u limunadu.

Provjereno liječi od prehlade i jutarnjih mučnina.

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. stoljeću korišten je kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.

  Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu.

Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, gdje, kako se pokazalo, štiti od polipa, a vjerojatno i od raka debelog crijeva.

Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Također je dokazano njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave na način da pospješuje proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči.

Đumbir se koristi i kao pomoć kod sprječavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav. Ako se uzima redovito, suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije uputno uzimati ga navečer prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu.

 

Kivi obiluje vitaminom C, samo dva ploda kivija sadržavaju 240% ukupnih dnevnih naših potreba vitamina C. Plod kivija bogat je vlaknima, vitaminom E, kalijem i vrlo je pogodan za kontrolu tjelesne težine. Sadrži značajnu količinu magnezija, minerala važnog za rad kardiovaskularnog sustava. Izvor je antioksidansa, jer sadrži karotenoide, lutein, flavonoide i klorofil. Ako se usporedi s drugim voćnim vrstama, razina antioksidansa (vitamin C, vitamin E, selen, karotenoidi…) kod kivija je vrlo impresivna; na trećem mjestu, odmah iza naranče i crnog grožđa.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
03/02/2010 13:15