beats by dre cheap

Noklice/knedle za supu bez jaja

[IMG]http://i50.tinypic.com/v7eio5.jpg[/IMG]

Ako pravite neku vrstu bistre supe od povrća, nekad joj možete dodati ove tzv. noklice ili knedle za supu. Možete ih oblikovati u kuglice, ubacivati ih kašikom, izrezati na kockice ili trgati rukom, nije važno. Moj sin takve supe zove "supice s lopticama".

Povrće možete prvo dinstati ili ga jednostavno samo skuhati i kad je kuhanje pred kraj ubacite ih i kuhate još 5 minuta. Od povrća možete koristiti što vam padne na pamet: mrkvu, peršun, celer, brokulu, karfiol, korijen komorača, kelerabu, bundevu, tikvice, paradajz...Ja obično skuham povrće na vodi, smiksam ga štapnim mikserom, dodam noklice, malo maslinovog ulja, list peršuna i paradajz sos.

SASTOJCI:

za 2 l supe

200 grama griza

(najbolje su od bijelog pšeničnog, ali se može staviti i pola integralnog, dinkel ili kukuruznog griza)

2 kašike bijelog brašna

1 kašika ulja

čajna kašičica praška za pecivo

prstohvat kurkume (ako želite da budu žute kao "prave"

može se zakuhati mineralnom vodom

so

PRIPREMA:
Čim stavite supu da se kuha, odmah napravite ovo tijesto, jer je dobro da malo odstoji.

Pomiješajte griz, brašno, so, prašak za pecivo i kurkumu.

Polagano dodajite vodu i mijesite, dok ne dobijete ujednačeno, ali što mekše tijesto.

Ako tijesto bude pretvrdo, imat ćete tvrde noklice, ako bude premekano, dobit ćete krem supu s grizom.

Dodajte ulje (služi za povezivanje) i još malo promijesite.

Ostavite da stoji 10-ak minuta, dok se supa kuha.

Oblikujte po želji i ubacite u supu.

Kad izrone na površinu, kuhajte još par minuta.

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
30/01/2010 13:44