beats by dre cheap

Varivo od kelja (Bandgobhi alu sabđi)

Ako niste ljubitelj kelja, možda će vam se svidjeti u ovoj kombinaciji sa slatkim začinima. Ovo je jedini način na koji mogu jesti kelj sa zadovoljstvom.

[IMG]http://i49.tinypic.com/fcv968.jpg[/IMG]

SASTOJCI:

Glavica kelja

2 krompira

1 paradajz

1-2 kašike masla, putera ili ulja

ZAČINI:
možete izostaviti one koje nemate ili sve

3-4 klinčića

1 mahuna kardamoma

1 kašičica cimeta

1 kašičica kurkume

(a ako baš volite začine pripremu jela možete početi tako što ćete prodinstati prvo malo čilija i ribanog đumbira)

PRIPREMA:

Kelju odstranite čvste dijelove i izrežite ga na kocke (relativno).

Rastopiti pola masla ili maslac, ili samo naspite pola ulja tj. jednu kašičicu.

Na jakoj varti, uz stalno miješanje, propržite krompir tako da se uhvati zlatna korica..a da iznutra ostane tvrd, ako ikako može.

Skinite posudu sa vatre i izvadite krompir na salvetu, da upije višak masnoće.

Vratite posudu na vatru, dodajte ostatak masnoće i dodajte kelj.

Dinstajte kelj uz miješanje dok ne uvene (3-5 mniuta).

Dodajte krompir i 1-2 dl vode i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša.

Za to vrijeme usitnite začine u tučku, mlinu ili kako god. Možete sve začine koristiti već prethodno mljevene iako je okus malo slabiji.

Začini se dodaju da bi olakšali probavljivost kelja, umanjili nadutost i dali lijep okus.

Kada je jelo gotovo kuhano, umiješajte kurkumu i so. Možete dodati i kašikicu šećera :)

Preko jela složite paradajz izrezan na kriške, poklopite i kuhajte još 5 minuta.

Prije posluživanja pospite začinima.

Odlično se slaže sa jelima od riže, pecivima i jogurtom.

[IMG]http://i50.tinypic.com/4h4607.jpg[/IMG]

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
22/01/2010 12:07