beats by dre cheap

Brza bosanska jabukovača

Jeste da je grehota kuhati jabuke, kad su svježe samo po sebi savršene, ali nekad se desi da vam neko pokloni gajbu jabuka ili da vam ostane jufke/kore za pitu...i šta onda??? Tada je najbolje napraviti ovu pitu, za koju se jabuke ne moraju prethodno dinstati, jer će griz upiti višak tekućine.

Najveći posao oko ove pite je rendanje jabuka :)

[IMG]http://i49.tinypic.com/2iqzwk3.jpg[/IMG]

SASTOJCI:
Paket kupovnih jufki za pitu bez jaja (ili ako ste sretnici domaćih)

(Usput rečeno, uskoro će me sestra učiti da razvijam, pa možda objavim kako je uspjelo)

1-1 i 1/2 kg jabuka, nakiselih

pola čaše griza

1 kesica vanilije

1 kašičica cimeta

malo ulja

Opcija: 50 grama grožđica i zdrobljenih oraha

ZA AGDU
200-300 grama šećera

pola limuna

malo vode

PRIPREMA:
JAbuke oprati, oguliti i krupno narendati.

Dodati griz, vaniliju, cimet, grožđice i orahe.

Namastiti dno dublje tepsije.

Slagati kore (na dno 3, pa između 2, pa na vrh 3), na kore rasporediti smjesu od jabuka.

Može se raditi i rolana pita.

Između kora može se poprskati smjesa od pola vode i pola ulja (poželjno prokuhati).

Gornju koru nauljiti ili staviti listiće putera.

Peći na 220 stepeni dok ne porumeni.

Za to vrijeme pripremiti agdu.

Šećer staviti u lonac i nasuti vode samo do vrha šećera. Iscjediti limun i kuhati 3-5 minuta.

Preliti vruću pitu sa agdom, pokriti folijom i sačekati da se ohladi. Rezati na rombove.

Može se servirati vruća, topla, hladna ili na sobnoj temperaturi...najbolje uz vruć salep :)

Pita se ne mora raditi sa agdom, nego šećer možete dodati u smjesu od jabuka, pa je poslije samo malo poprskati vodom i prekriti al folijom da omekša.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
22/01/2010 11:11