beats by dre cheap

Prokulice i mrkva na pari u aromatičnom maslinovom ulju

[IMG]http://i46.tinypic.com/ambc4h.jpg[/IMG]

Sve zimsko povrće (kupus, kelj, karfiol, brokula, prokulice...) je dosta teško za probavu i nadima, tako da se uvijek treba kuhati ili jesti sa začinima koji potiču probavu, a ujedno daju i lijep okus jelima. Ovo je jedan brz i dijetalan recept, koji se uz dodatak limuna, lako pretvara u salatu. Korijander potiče probavu, smanjuje nadutost i povoljno djeluje na apetit.

SASTOJCI:

500 grama prokulica

2 mrkve

1 supena kašika korijandera u zrnu (Badem!)

1 supena kašika sjemenki kima i komorača

maslinovo ulje po želji

so

PRIPREMA:
Prokulice oprati, odstraniti korijen i vanjske listove ako su oštećeni.

Mrkvu oprati, oguliti i izrezati na štapiće.

Ako je moguće kuhati poklopljeno, na pari, dok malo ne omekša, može ostati i malo hrskavo. Ako ne možet kuhati na pari, stavite u manju posudu, na dno posude stavite 2 cm vode, kuhajte poklopljeno  i po potrebi dosipajte po malo.

Na ovaj način hranjivi sastojci ostaju u povrću.

Dok se povrće kuha, začine propržite na suho, dok ne počnu mirisati.

Sameljite (najbolje tučkom), i što toplije prelijte maslinovim uljem, tako da okusi začina pređu u ulje.

Kada je povrće gotovo, raspolovite prokulice, posolite, pažljivo promiješajte i prelijte maslinovim uljem.

Na ovaj način se može pripremati bilo koje povrće, sa začinima po želji, a začine slobodno možete i izostaviti.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
19/01/2010 14:39