beats by dre cheap

Zimski kolač sa integralnim brašnom, bundevama, brusnicama, mrkvom...i kremom od sira i narandže

[IMG]http://img94.imageshack.us/img94/9149/dsc09558.jpg[/IMG]

Zvuči luda kombinacija, ali svi koji su ga probali tražili su još.

Ako do sada niste probali mrkvu, bundevu i sir u kolačima, ova će vam se varijanta svidjeti. Najbolje je prvo iznijeti kolač, pa tajne sastojke otkriti dok nosite tanjure na pranje :)

 SASTOJCI:

Za biskvit:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna

1 čaša bijelog brašna

1/2 čaše ulja

1 čaša jogurta

2,5-3 čaše smeđeg šećera (ili 2 čaše bijelog šećera )

1 mala kašika smjese začina za medenjake (ima kupiti u tržnim centrima na odjelu začina)

1 mala kašika cimeta

1 narandža

1 kesica vanilije

1 kesica praška za pecivo

1/2 kg (cca) voća i povrća-npr. 250 grama bundeve, 1 mrkva, 1 jabuka ili ista količina jednog od pomenutog

(to što tu piše da se stavlja povrće, naravno, ne znači da treba staviti krompir, kelj ili paprike :)

3 kašike griza

50-100 gr suhih brusnica

(Ovo je čini mi se najduži spisak sastojaka za jedan obični, mali biskit))

KREM:

250 grama krem sira (ja kupila neki Mljekara Šabac 1,5 km, jer je Mascarpone 7 km 500 grama)

3 kesice šlaga

1 narandža

200 grama šećera u prahu

[IMG]http://img442.imageshack.us/img442/9194/dsc09557n.jpg[/IMG]

PRIPREMA:

Pa kaže:

Izrendati na krupno bundevu, mrkvu i jabuku i ne šokirati se količinom.

Pomiješati brašno, začine, prašak za pecivo i šećer.

Dodati ulje i jogurt, pa kratko umutiti.

Iscijediti narandžu u tijesto i narendati koru po želji.

Polako umutiti voće i povrće, te dodati brusnice.

Ako je pregusto, dodati malo vode, ali imati na umu da će voće pustiti sok.

Dublju tepsiju namazati maslacem, izliti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumeni.

Dok se biskvit hladi pripremiti kremu:

Sok jedne narandže (procijeđen), pomiješati sa onoliko vode koliko treba da se prema uputstvu umuti šlag (obično još 2 dl). Kada je šlag umućen, dodati krem sir i šećer u prahu. Krem sir možete izostaviti, a ako ste ljubitelj biskvitastih kolača, smjesu možete peći u kalupima za muffine ili je servirati sa glazurom...

Premažite kremu preko ohlađenog biskvita i dodatno ohladiti prije serviranja.

IDEJA ZA UKRAŠAVANJE:
Posuditi sa jelke ukras u obliku čipkaste zvijezde, oprati ga i držeći ga u zraku iznad kolača, posuti cimet koristeći malu cjediljku. Ukrasiti brusnicama. Oprati zvijezdu i vratiti na jelku :)

INSPIRACIJA ZA RECEPT:
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-sa-sargarepom-bundevom-i-brusnicama

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
30/12/2009 00:34