beats by dre cheap

Hummus-vegetarijanski umak ili namaz

Humus ( u transliteraciji sa Arapskog se izgovara na više načina :hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous or humus), je naziv za širom svijeta omiljen namaz ili umak od slanutka  (leblebija, nahuta) i susama. Istorijski gledano, humus se navodno jeo i 4000 godine p.n.e. u Palestini i Mesopotamiji.

Zbog svoje izrazite nutritivne vrijednosti se posebno preporučuje vegetarijancima, jer u kombinaciji sa kruhom daje obilje proteina. Bogat je i kalcijem, vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B6, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama. 100 grama slanutka sadrži 19,6 % proteina, a 1 kg košta 5-6 km).

[IMG]http://img85.imageshack.us/img85/1760/dsc06570m.jpg[/IMG]

Meni je često u prehrani problem doručak, jer mi je zimi nekako nezamislivo jesti voće za taj obrok, od supica se nikad nisam pošteno najela, u hroničnoj utrci s vremenom ne pada mi na pamet kuhati topla jela za doručak...a mliječni namazi se stvarno, ali stvarno ne mogu jesti svaki dan. Onda Humus dođe kao hranjiv, zasitan, brz i i zdrav namaz.

Djeci se može ponuditi kao zamjena za paštetu (da vam ne ogadim ostatak posta, ne bih o tome od čega se "prava" pašteta pravi). Jedna moja prijateljica svojoj djeci skuha na paru raznog povrća i onda to povrće složi oko zdjelice sa Humusom. Zdravo, šareno i zabavno (ako imate sreću da vam djeca u doticaju sa komercijalnom hranom ne počnu odbijati povrće).

[IMG]http://img37.imageshack.us/img37/1033/dsc09626u.jpg[/IMG]

Za kraj ovog opširnog uvoda bih samo dodala da pošto slanutku treba malo više vremena za kuhanje, može se skuhati veća količina.

Dio koji se neće koristiti za ovaj namaz može se čuvati u posoljenoj vodi u frižideru nekoliko dana, pa se taj slanutak može dodati u druga jela (salate, špinat npr.) ili se može napraviti još neko ukusno jelo (recepti neki drugi put).

Dosta priče, evo recept:

SASTOJCI:

300 grama leblebija

3 kašike Tahini paste

(ako ste u Sarajevu, oba sastojka imaju u Bademu)

pola limuna

2-3 kašike maslinovog ulja

list peršuna

crvena mljevena paprika

so

ako imate asafoetide (zvuči kao SF, zar ne?), ako nemate-zaboravite

PRIPREMA:
Slanutak oprati i namočiti noć prije u dvostrukoj količini vode.

Promijeniti vodu i kuhati u ekspres loncu 45 minuta (do sat).

Ocijediti i samljeti.

Dodati Tahini pastu i sve ostale sastojke, promiješati.

Može se servirati kao umak, kao namaz, kao predjelo...ali uvijek uz neku vrstu kruha/hljeba ili povrća.

Može se čuvati u frižideru, kod mene nikad nije izdržao duže od 7 dana :)

Ostatak u galeriji slika.

 Više o slanutku na http://www.coolinarika.com/namirnica/slanutak.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
29/12/2009 23:51