beats by dre cheap

Brza sirnica bez jaja

[IMG]http://img36.imageshack.us/img36/8571/dsc09400c.jpg[/IMG]

Ne zamjerite što objavljujem nešto što svaka čestita bosanska hanuma zna napraviti i vezanih očiju. Recept je brz i jednostavan, pa sam mislila da ne bib bilo loše da ga objavim, vegetarijanske inspiracije radi.

Zlatno žuta boja potiče od kurkume (koja se u prehrambenoj industriji koristi u iste svrhe-da lažira zlatno žutu boju jaja :).

Ovo je slagana varijanta, koja podsjeća na gibanicu, ali se može praviti i ona standardna-na zvrkove, ili male sirnice-pituljice za goste...

SASTOJCI:

1 pakovanje kora/jufki za pitu bez jaja (integralnih ili bijelih, po želji)

500 gr mladog sira

500 gr pavlake/vrhnja (masnoću odrediti prema ukusu, zdravlju i želji)

(ako izbjegavate masnoće, možete pomiješati nemastan jogurt sa grizom).

malo ulja

so

malo maslaca/putera

prstohvat kurkume (nije obavezno)-ne pretjerivati ako ne želite psihodelično žutu disco pitu!

PRIPREMA:

Sir, pavlaku, so i kurkumu pomiješati u nekoj dubljoj posudi.

Nauljiti dublju tepsiju.

Složiti 3 kore na dno (između poprskati malo ulja), pa rasporediti ravnomjerno smjesu od sira. Onda između slojeva smjese stavljati po 2 jufke, da bi na vrh opet stavili 3 kore.

U posudu u kojoj je bio sir, dodati ulja, promiješati i premazati preko gornje kore (da se ne prepeče a i da lijepo porumeni).

Mogu se staviti i komadići maslaca.

Peći na najvećoj temperaturi dok ne porumeni.

Poprskati sa malo vode (dobro dođe ona šprica za cvijeće!), pokriti folijom ili krpom dok ne omekša.

P.S. Nisam neki veliki stručnjak za pitu, tako da vas molim za razumijevanje i savjete.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.


Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.


15 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu:

  • kurkuma posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,

  • kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,

  • sprečava rast raka dojke,

  • kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija stanice raka i sprečava njihov daljnji rast,

  • smanjuje rizik od dječje leukemije,

  • čisti jetru na prirodan način,

  • može spriječiti ili zaustaviti razvoj  Alzheimerove bolesti (uništava nakupine amiloidoze u mozgu),

  • sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka,

  • prirodni je lijek protiv bolova,

  • regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,

  • već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije,

  • zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume,

  • istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,

  • kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu,

  • potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.


Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama. Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.

 www.alternativa-za-vas.com

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
15/12/2009 12:00