beats by dre cheap

Slatka riža (Khir)

[IMG]http://img39.imageshack.us/img39/6975/dsc09390p.jpg[/IMG]

Prema ovom temeljnom receptu se slatka riža pravi u Indiji, gdje je sastavni dio svakog festivala, praznika i slavlja.

Za razliku od bosanke skutlije, koja se obično priprema tako što se riža kuha na vodi, a mlijeko poslje zgusne brašnom ili gustinom...ovaj desert svoju kremastost duguje zgusnutom mlijeku.

SASTOJCI:

2,5 l mlijeka (punomasnog)

100-200 grama šećera

50 grama riže okruglog zrna (riža dugog zrna je bolja za slana jela)

(otprilike ne litar mlijeka ide 1 šaka riže)

2 lista lovora

AROMA PREMA ŽELJI:

VARIJANTA 1:

100 grama višanja, može i smrznutih

VARIJANTA 2:

1/2 kašičice mljevenog kardamoma (ima u Makroviti)

50 grama mljevenih lješnika ili badema ili pistacija

PRIPREMA:

Staviti mlijeko u veliki lonac debelog dna. (Za ovu količinu je najbolji lonac od 4-5 litara).

Pustiti da provrije i smanjiti vatru,tako da mlijeko ujednačeno kuha, ali ne kipi.

Kuhati dok 1/5 mlijeka ne ukuha (da se nvo mlijeka smanji za 1-2 cm).

(Ovo vrijeme se može skratiti ako na jakoj vatri neprekidno miješate 15 minuta).

Dodati opranu i ocijeđenu rižu i lovor, te nastaviti kuhati.

Kuhati 20-30 minuta dok se riža ne raskuha.

Do sada se količina mlijeka trebala smaniti na 2/3, a smjesa postati relativno gusta, ne pregusta.

Dodati šećer i kuhati još 5 minuta.

VARIJANTA 1:

Višnje pomiješati sa malo šećera i vanilin šećera, ocjediti i posuti preko riže prije serviranja. Odličan okus!

VARIJANTA 2:

[IMG]http://img709.imageshack.us/img709/418/dsc09394r.jpg[/IMG]

Sa šećerom dodati kardamom i lješnike.

Skinuti sa vatre i rashladiti prije serviranja.

Slatka riža ne smije biti pregusta jer se hlađenjem dosta zgusne.

Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru (li na balkonu tokom zime), jer što je hladnija to je ukusnija.

U Indiji često dodaju ružinu vodicu ili šafran, ali to su začini kojih kod nas nema, a i rijetko ko ovdje voli te okuse.

P.S. Slatka riža je odlična za rast djece, kvalitet muškog sjemena i majčino mlijeko. Istovremeno ,ako imate problema sa prehladom, curenjem nosa i slično, nemojte je jesti, jer povećava količinu sluzi u organizmu i djeluje rashlađujuće.

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
06/12/2009 13:54