beats by dre cheap

Vegetarijanska prehrana za bebe, treći dio-ideje

Nakon iscrpnog istraživanja po literaturi, što štampanoj, što digitalnoj, te dva živa i svježa iskustva, čini mi se da još jedno pisano iskustvo na ovu temu može biti čistog viška. Ipak, pošto sam obećala, a i često me ljudi pitaju kako hranim bebu i jel pošteno prema bebi da ga hranim travom, imam li pravo na to...možda nije loše da to ovdje napišem, internet je ostavio mogućnost da svako ima svoje mišljenje o svačemu.

[IMG]http://img195.imageshack.us/img195/9157/dsc08805q.jpg[/IMG]

POČETAK DOHRANE (sa navršenih 6 mjeseci ili iznimno malo prije. Prvo hranjenje dati oko podne ,sat vremena nakon dojenja, kad je dijete još naspavano i zadovoljno. Može se dati i prstom. Bebab treba i dalje dojiti na zahtjev ili piti formulu kao i do sada).

VARIJANTA VOĆE:

25 ml prokuhane vode sa 25 ml svježe cijeđenog soka od jabuke

u narednih nekoliko dana preći na čist sok od jabuke, pa onda u to dodavati i mrkvu

davati na kašikicu.

VARIJANTA ŽITARICE:

U trostrukoj količini vode skuhati rižu do raspadanja i procijediti. Davati rižinu sluz na kašikicu, pa polako preći na usitnjenu rižu. Makrobiotičari sat vremena u ekspres loncu kuhaju smeđu rižu sa arame algom, pa to propasiraju. Cijela zrna žitarica obavezno pasirati, zbog opne.

VARIJANTA POVRĆE:

Davati mrkvu skuhanu sa puno vode za početak.

OD POČETKA DO NAVRŠENIH 7. mjeseci:

Kada dijete nekoliko dana jede jedan okus i ne pokazuje znake alergija ili teške probave, dodavati nove namirnice.

VOĆE: (zrelo, slatko, domaće, za početak kuhano): Jabuka, kuhana ili pečena u rerni, kruška ,banana sa maminim mlijekom (ako dijete ima više od 6 mjeseci, može se voće kuhati s rižom)

Krompir , Mrkva, Tikvica, Tikva (žuta)-kombinacije s rižom ili bez (može se dodati par zrna komorača, pa ih izvaditi prije hranjenja)

Kad se beba navikne na ove namirnice, može se uvesti proso (kuhati 5 minuta i poklopiti još 10 da nabubri) i kukuruz (kuhati brašno s povrćem). Neki roditelji daju i kvinoju (quinnoa), ja lično nisam.

Odličan obrok za početak je i bundeva, zbog hranjivosti, kaloričnosti i slatkastog okusa. Može se kuhati ili ispeći u rerni prekrivena folijom.

SA 7.MJESECI:

Kad se beba naviknula na prve okuse i naučila da se glad zadovoljava jelom, mogu se dodati i raž, zob i ječam (kuhati pahuljice s voćem i li povrćem). Od povrća se može uvesti blitva, špinat, peršun i celer...a mi smo od sedam i po mjeseci uveli i brokulu.

U ljetnom se periodu mogu dati i slatke i zrele kajsije i breskve, kao i šljive. U zimskom periodu se mogu dati suhe marelice i šljive, noć prije namočene u vodi, a mogu se i kuhati sa žitaricama. Tražiti suho voće bez konzervansa, posebno paziti da nije tretirano sumporom.

SA 8. mjeseci

Uvodi se pšenica (paziti na alergije).

Od povrća se uvodi: grašak, cvekla, karfiol.

Uvode se prve mahunarke. Idealno je dati mung grah bez ljuske, jer je hranjiv a jednako probavljiv kao riža, ali ga je stvarno teško nabaviti.

Može se dati i crvena leća kuhana sa lovorovim listom (da olakša probavu).

Neka jela sa 8. mjeseci su:

Zobene pahuljice, jabuka i suhe šljive

Kruška i proso

Ražene pahuljice, krompir i špinat/blitva (sa par zrna kima)

Mrkva, riža, karfiol

Bundeva, krompir i crvena leća

Grašak, mrkva, krompir

Celer, mrkva, brokula i bulgur

Krompir, cvekla i riža ili kvinoja

Brokula i proso

Žitne pahuljice kuhane sa suhim marelicama

Dinkel ili bilo kakav pšenični griz, karfiol i mrkva

Palenta sa špinatom ili nekim drugim povrćem

Integralni griz sa grožđicama

Ponekad mu dam povrće kuhano sa grahom, bez graha.

Neki autori smatraju da se od 8 mjeseci može uvesti i jogurt.

Ovakva ishrana (pored redovnog dojenja), zadovoljava sve potrebe bebe za kalorijama, vitaminima, proteinima (iz mlijeka, žitarica i mahunarki), željezom (suhe marelice, jabuke, leća), kalcijem i svim ostalim hranjivim elementima.

Što se vode tiče, ona se može davati na kašiku ili čašu, između obroka. Savjetuje se prokuhana voda, iako ja to ne slijedim.

Nastavak neki drugi put.

P.S. Reče mi jedna žena koja ne može zamisliti dohranu bez mesne supe:" Ne moraš mu kuhati meso, skuhaj mu samo kosti, bez mesa!" :)

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
17/11/2009 22:50