beats by dre cheap

Vegetarijanska prehrana za bebe-drugi dio (Moje drugo iskustvo sa dohranom)

[IMG]http://img337.imageshack.us/img337/9257/dsc09084.jpg[/IMG]

*Da bi vam ovaj post bio što ljepši, za njega je pozirao moj pokusni kunić, mlađi sin, poznat kao Medo Štedo. Za koji dan će mu 8 mjeseci, ima 9 kg, puže, stoji uz namještaj (kao na slici), zadovoljna je i zdrava beba...a sve vam to pišem samo da vidite da ne mučim dijete svojim ludim idejama :)


Obećah, na samom početku pisanja ovog bloga, da će sljedeći post biti posvećen receptima za dohranu po mjesecima, ali prođe od tada trideset postova na druge teme, al post na tu temu se ne pojavi...

Sad, kad moj mlađi sin uskoro puni 8 mjeseci i sva sam u fazonu dohrane, kuhanja, hranjenja i td, osjećam da konačno mogu podijeliti svoje iskustvo sa vama.

Kaže se da sa odgojem djeteta treba početi 20 godina prije njegovog rođenja:).

Tako je i sa dohranom. Dokazano je da beba voli okuse koje je majka voljela u trudnoći, da se ti isti okusi prenose kroz placentu i plodnu vodu, a kasnije i kroz mlijeko. Tako će beba lakše prihvatiti okuse na koje je navikla i nemojte se iznenaditi ako vaša beba ne voli kelj :)

O dohrani postoji jako puno teorija, što pisanih u vidu knjiga i priručnika, što onih koje se usmenim predanjem šire poput mitova i legendi ("Ja sam svome od četiri mjeseca davala burek i grah i ništa mu ne fali"...ili:"Daj ti njemu plazma keksa i banana, da ti se dobro udeblja, moja je kćerka imala 3 kile više od njega s toliko mjeseci...")

Teško je, čak i prateći stručnu literaturu na ovu temu, donijeti neki univerzalan zaključak. Neki autori smatraju da prvo treba dati žitarice jer su neutralne, dok drugi smatraju da je povrće najbolje jer se djeca tako lakše naviknu na okuse koje inače ne vole. Treći se, opet, kunu u voće kao najprimjereniju hranu za početak dohrane...Pristalice voća kažu da je lako probavljivo, za razliku od korjenastog povrća koje se prvo daje, da raste prema suncu, da je slatko i da ga djeca lakše prihvataju...

Svi se razlikujemo, tako da se i naši načini prehrane razlikuju, stavovi o tome šta je dobro za naše dijete. Ne želim ovdje pametovati, samo želim podijeliti s vama svoja trenutna saznanja, ideje i stavove na ovu temu.

Savremeni pedijatri smatraju da se sa uvođenjem čvrste hrane treba početi oko napunjenih šest mjeseci bebe, a do tada je sasvim dovoljna isključiva prehrana na majčinom mlijeku.

Mi smo prošli cijelo ljeto na isključivom dojenju, čak i bez vode. Iako su bile velike vrućine i maleni je jednom čak imao i visoku temperaturu, nisam mu davala ništa osim mlijeka. Čitala sam da se majčino mlijeko mijenja u skladu sa godišnjim dobima, podneblju, uzrastu djeteta i tako dalje. Tako majke u Sahari imaju mlijeko sa većim procentom vode, jer je bebama tako potrebno. Tako savršeno, a tako jednostavno!

Moji se stavovi i saznanja o zdravoj prehrani stalno proširuju, i sada znam puno više o tome, nego što sam znala sa prvim sinom. Vegetarijanska kuhinja znači čitavo obilje različitih namirnica, koje otkrivate s vremenom, iako su bile na dohvat ruke...Tako i dohrana za bebe roditelja vegetarijanaca, u prvih par mjeseci liči na standardnu dohranu, ali poslije obiluje mahunarkama, cjelovitim žitaricama, sjemenkama...

Sa navršenih pet mjeseci, maleni je počeo pokazivati interes za hranu i nekoliko puta sam vidjela da je poslije podoja ostao gladan. Moram priznati da se to desilo jer sam usljed selidbe bila premorena. Nekoliko puta sam mu dala malo jabuke, pečene u rerni i banane sa mojim mlijekom. Nisam to radila svaki dan, nego samo kada bih primjetila da je gladan.

Par dana prije navršenih 6 mjeseci, počeo je dojiti svakih sat vremena, ispuštati čudne zvuke i širiti ruke kad nas vidi da jedemo.

Kada je napunio šest mjeseci, počela sam ga hraniti redovno. Ispočetka jedan obrok (nekoliko kašičica voća sa rižom) na dan, koji je htio uzeti samo sa mog prsta. Standardno, to su bile kuhane ili pečene jabuke sa raskuhanom rižom, pa poslije kruške, pa breskve, šljive, banane...

Nakon par dana voćni obrok je postao "doručak", a oko podne je počeo jesti povrće sa žitaricama. Prvo mrkva s rižom, pa tikvica s rižom, mrkva i krompir, onda smo uveli proso, pa kukuruz....Krajem sedmog mjeseca, jelovniku smo pridružili i špinat, blitvu, brokulu, te ječam i zob u vidu pahuljica.

Nakon 15-ak dana pojavila se potreba za večernjim obrokom, to je najčešće bundeva pečena u rerni i izgnječena s mojim mlijekom, ili banana.

Neka od mojih pravila pri dohrani su:
1. Ne koristim kupovne kašice. Uzmite jabuku, smiksajte je sa limunovim sokom (koji se ne preporuča do prvog rođendana), hermetički je zatvorite, ako treba i pasterizirajte i garantujem vam da neće opstati duže od 7 dana. Drugo, kuhanje za bebu je vrlo brzo i jednostavno. Jedna mala teglica gotove bebi hrane košta 1-2 km, za te se novce može napraviti 10 takvih teglica. Svježe, domaće voće i povrće, svježe pripremljeno, bez podgrijavanje je puno ukusnije, hranjivije i zdravije.

2. Od začina koristim komorač i kim. Kuham ih sa povrćem, jer su dobri za probavu i daju lijep okus, a prije miksanja ih ostranim. Čaj od kima i komorača se daje novorođenčadi za grčeve, pa sam došla na ideju da bi dali dobar okus kašicama.

3. Koristim maslinovo ulje, dodajem par kapi u jela od povrća.

4. GREŠKA: Mali neće da jede neslano, pa mu stavljam mrvu morske soli da ubije bljutavost.

5. Nakon prvih 10-15 dana prestala sam sa kuhanjem voća.

6. Ne opterećujem se oko količina vitamina, minerala, željeza i proteina...jer je u prvoj godini osnova prehrane majčino mlijeko. Trudim se očuvati hranjive sastojke što kraćim kuhanjem povrća u što manje vode koju ne prosipam, ali ništa više od toga.

7. Bebin stomak je nježan i osjetljiv, zato hranu uvodim postepeno, od probavljivije prema teže probavljivoj. Ne žurim nikuda, do prvog će rođendana svakako uvesti veliki broj namirnica.

8. Koristim isključivo cjelovite žitarice, koje zbog brzine kuhanja koristim u vidu pahuljica (rižine, zobene, ječmene...). Smeđu rižu treba pasirati, a za početak dohrane ipak mislim da je bolja bijela, jer je zaista lako probavljiva.

9. Ne dajem sokove, ni flašicu. Vodu dajem da pije na malu čašu (iako sve prosipa), ili na kašiku, ali generalno, on je još uvijek pravi ovisnik o mlijeku i sve što pojede mora "zaliti".

10. S ovim sam djetetom odustala od gledanja na sat, dojim na zahtjev, a hranim ga otprilike na sat vremena nakon dojenja, kad je dobro raspoložen.

Eto, to su moja trenutna iskustva. U idućem ću postu pobrojati kašice po mjesecima koje se mogu pripremati.

 

 

Vegetarijanski recepti
http://vegge.blogger.ba
01/11/2009 23:15